Moscova respinge cererea de suplimentare a forţelor ruse de pe teritoriul Transnistriei

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu se pune problema suplimentării forţelor armate ruse de pe teritoriul Transnistriei, aşa cum a cerut liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, relatează Jurnal de Chişinău.

48 afișări
Imaginea articolului Moscova respinge cererea de suplimentare a forţelor ruse de pe teritoriul Transnistriei

Moscova respinge cererea de suplimentare a forţelor ruse de pe teritoriul Transnistriei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rusia percepe apropierea structurilor NATO precum şi amplasarea elementelor scutului american antirachetă în apropierea frontierei sale ca fiind un risc pentru securitatea sa naţională, a declarat ambasadorul Rusiei la Chişinău, citat de agenţia rusă Regnum. Potrivit lui Kuzmin, aceste acţiuni unilaterale încalcă echilibrul strategic mondial.

În acelaşi timp, diplomatul rus a subliniat că nu se pune problema suplimentării forţelor armate ruse de pe teritoriul Transnistriei. Kuzmin a menţionat că prezenţa militară rusă în Transnistria nu este în contradicţie cu obligaţiile internaţionale ale Rusiei şi nu prezintă nici o ameninţare la adresa securităţii regionale.

Liderul regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, a declarat miercuri că a cerut Moscovei restabilirea contingentului de 2.400 de militari al forţelor de pace ruse în regiune şi mobilizarea unei escadrile de elicoptere, relata agenţia rusă de presă RIA Novosti.

"Am propus Moscovei restabilirea efectivelor ruse de 2.400 de persoane şi mobilizarea unei escadrile de elicoptere", a afirmat Smirnov, într-o conferinţă de presă la Tiraspol.

În 1992, la momentul operaţiunilor de demobilizare a trupelor din Transnistria, contingentul rus dispunea de 2.400 de persoane. În 1997, acesta a fost redus la jumătate, ajungând la două batalioane, iar în 1998, Rusia a redus numărul "căştilor albastre" la 500 de persoane, conform Acordului de la Odesa (privind măsurile de încredere între Republica Moldova şi Transnistria, semnat la 20 martie 1998).

În prezent, forţa comună de menţinere a păcii în regiune este constituită din 335 de militari ruşi, 490 de militari transnistreni, 435 de militari moldoveni şi zece observatori militari ucraineni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici