Moscova şi-ar putea reduce semnificativ arsenalul nuclear

Rusia şi-ar putea reduce arsenalul nuclear "în mod semnificativ", în funcţie de eforturile pe care Statele Unite sunt dispuse să le facă, a declarat joi şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, citat de agenţia Interfax.

15 afișări
Imaginea articolului Moscova şi-ar putea reduce semnificativ arsenalul nuclear

Şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele rus (Dmitri Medvedev), comandantul suprem al armatei, a prezentat această poziţie la Helsinki (în timpul vizitei din această săptămână) (...). Suntem în măsură să reducem în mod semnificativ numărul ogivelor şi vectorilor" nucleari, a declarat Makarov.

Această diminuare ar putea depăşi "nivelul prevăzut de Tratatul de la Moscova", semnat în 2002 (Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare strategice - SORT) care prevede un plafon de 1.700-2.200 de focoase nucleare până în 2012 pentru fiecare dintre cele două state.

"Nu sunt pregătit să vorbesc despre cifre. Trebuie făcute inventarii detaliate şi văzut ce este pregătită să facă cealaltă parte. În funcţie de poziţia acesteia, vom acţiona", a adăugat generalul Makarov.

Adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a declarat marţi că nu vede niciun motiv pentru o "reducere radicală a arsenalelor strategice.

Rusia şi Statele Unite trebuie să negocieze anul acesta reînnoirea principalului tratat de dezarmare nucleară, START-1, care expiră în decembrie şi limitează la 6.000 numărul focoaselor.

Aceste negocieri au intrat în impas sub preşedinţia lui George W. Bush, dar succesorul acestuia, Barack Obama, şi Dmitri Medvedev s-au angajat să relanseze acest proces.

"În opinia noastră, tratul care trebuie să înclocuiască START trebuie nu doar să reducă numărul focoaselor nucleare, dar şi (numărul) vectorilor livrărilor de ogive", a declarat generalul Makarov joi, prezentând astfel poziţia rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici