Moscova şi Kievul vor discuta despre staţionarea Flotei ruse la Marea Neagră

Rusia şi Ucraina vor discuta, până la sfârşitul lui septembrie, despre staţionarea flotei ruse la Marea Neagră, în peninsula ucraineană Crimeea, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de agenţia Interfax.

6 afișări
Imaginea articolului Moscova şi Kievul vor discuta despre staţionarea Flotei ruse la Marea Neagră

Moscova şi Kievul vor discuta despre staţionarea Flotei ruse la Marea Neagră (Imagine: Mediafax/AFP)

"Până la sfârşitul lui septembrie, vor avea loc consultări la Kiev pe tema staţionării şi funcţionării flotei ruse la Marea Neagră pe teritoriul ucrainean", a declarat Andrei Nesterenko.

Potrivit lui, discuţii ruso-ucrainene vor avea loc şi în timpul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York.

O întâlnire între şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Vladimir Ogrizko este prevăzută pentru săptămâna viitoare, în cadrul acestei sesiuni, a precizat Nesterenko.

Rusia plăteşte în prezent 98 de milioane de dolari pe an pentru închirierea instalaţiilor şi terenurilor din Crimeea, în baza unui contract încheiat în 1997 pentru o perioadă de 20 de ani. Această sumă este considerată însă derizorie de ucraineni.

Kievul insistă, de asemenea, asupra retragerii navelor ruse în 2017, la expirarea contractului, şi cere Rusiei să negocieze încă de pe acum condiţiile de plecare, dar Moscova nu răspunde solicitărilor, dând asigurări că este prea devreme pentru a discuta despre acest subiect.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici