Muammar Kadhafi, alături de Ceauşescu şi Saddam pe lista dictatorilor cu un sfârşit violent. Ultimele minute ale liderului libian - VIDEO

Fostul lider libian Muammar Kadhafi a fost executat în timp ce era deţinut de trupele revoluţionare, alăturându-se astfel listei dictatorilor care au cunoscut un sfârşit violent, precum Nicolae Ceauşescu şi Saddam Hussein, şi ale căror ultime momente au fost filmate, relatează presa internaţională.

11555 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi, alături de Ceauşescu şi Saddam pe lista dictatorilor cu un sfârşit violent. Ultimele minute ale liderului libian - VIDEO

Muammar Kadhafi, alături de Ceauşescu şi Saddam pe lista dictatorilor cu un sfârşit violent. Ultimele minute ale liderului libian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mulţi foşti dictatori au sfârşit prin a fi împuşcaţi, natura rece şi sângeroasă a ultimelor momente fiind o temă comună, chiar dacă circumstanţele au variat, comentează Daily Mail în ediţia electronică.

Dictatorul român Nicolae Ceauşescu şi soţia sa au fost condamnaţi la moarte de un tribunal militar, după un scurt proces, în ziua de Crăciun în 1989. După proces, celor doi le-au fost legate mâinile la spate şi au fost împuşcaţi de un pluton de execuţie. De asemenea, mareşalul Ion Antonescu, fostul lider român din perioada războiului, a fost adus în faţa plutonului de execuţie la 1 iunie 1946.

Liderul nazist Adolf Hitler s-a împuşcat la 30 aprilie 1945, în timp ce Saddam Hussein a fost spânzurat la 30 decembrie 2006. Conducătorul fascist italian Benito Mussolini a fost împuşcat la 28 aprilie 1945, iar liderul Republicii Dominicane Rafael Trujillo a fost împuşcat la 30 mai 1961, precizează publicaţia britanică.

CNN notează la rândul său că Muammar Kadhafi nu este primul dictator înlăturat de la putere ale cărui ultime momente sunt filmate. Execuţia prin spânzurare a lui Saddam Hussein a fost văzută în toată lumea, datorită imaginilor neautorizate filmate cu un telefon mobil, postate pe Internet. Cu trei ani înainte, autorităţile americane au dat publicităţii imagini cu cadavrele fiilor săi, Uday şi Qusay, care erau foarte temuţi în Irak.

Istoria sugerează că fotografiile unui cadavru nu înlătură întotdeauna îndoielile, comentează CNN, amintind că trupul lui Nicolae Ceauşescu a fost fotografiat imediat după ce a fost executat. După două decenii, rămăşiţele sale au fost exhumate pentru teste ADN, întrucât copiii săi voiau să fie siguri că în mormânt se află trupul lui, menţionează postul de televiziune.

Atunci când se întâmplă, căderea unui despot faimos trimite fiori care se simt în toată lumea, comentează The Guardian, în ediţia electronică. Aşa a fost cu şahul Iranului în 1979, cu Nicolae Ceauşescu în România, în 1989, şi cu Hosni Mubarak în Egipt, la începutul acestui an.

BIOGRAFIE: Muammar Kadhafi, îndepărtat de la putere de revoluţie, după 42 de ani de putere

La fel a fost şi cu Muammar Kadhafi care, deşi era un mincinos şi un criminal, s-a ţinut de cuvânt şi a luptat până la moarte, refuzând să se predea sau să fugă din ţară, scrie cotidianul britanic.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Muammar Kadhafi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici