Muammar Kadhafi soseşte în Italia, într-o vizită "istorică" - GALERIE FOTO

Liderul libian, colonelul Muammar Kadhafi, a sosit, miercuri, la Roma într-o vizită "istorică" de trei zile, prima sa deplasare în această fostă putere colonială care se va desfăşura sub o strictă supraveghere din partea poliţiei.

26 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi soseşte în Italia, într-o vizită "istorică" - GALERIE FOTO

Muammar Kadhafi soseşte în Italia, într-o vizită "istorică" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Liderul a fost întâmpinat la aeroportul Roma-Ciampino de şeful Executivului, Silvio Berlusconi, care l-a îmbrăţişat. "Il Cavaliere" speră să facă din această vizită un succes diplomatic, după victoria restrânsă înregistrată în alegerile europene, ca urmare a unei serii de scandaluri.

Colonelul era îmbrăcat în uniformă şi purta ochelari de soare.

Muammar Kadhafi îşi va instala cortul în cel mai mare parc din Roma, cel din Villa Doria Pamphili. El va dormi însă în somptuosul palat eponim datând de la jumătatea secolului al XVII-lea, care domină parcul.

Vizita este posibilă datorită tratatului semnat în august 2008 şi care a pus capăt celor peste 30 de ani ai colonialismului italian în Libia (1911-1942).

Roma şi-a luat angajamentul să plătească cinci miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri sub formă de investiţii pe parcursul următorilor 25 de ani, cea mai importantă fiind construcţia unei autostrăzi care să traverseze Libia de la vest la est, din Tunisia până în Egipt, pe care Tripoli o solicită de mai mulţi ani.

În schimb, Libia a promis să lupte mai eficient împotriva imigraţiei clandestine care face ca mii de persoane să părăsească această ţară pentru a veni în Italia.

În luna mai, libienii au acceptat în premieră să primească înapoi 500 de imigranţi, interceptaţi în apele internaţionale de marina italiană.

Această operaţiune a fost denunţată de Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Tripoli nefiind semnatar al Convenţiei de la Geneva privind refugiaţii.

Liderul libian se va întâlni, miercuri, cu preşedintele republicii, Giorgio Napolitano, după care, în cursul după-amiezii, va purta discuţii cu Silvio Berlusconi.

Vizita lui este înconjurată de importante măsuri de securitate, în condiţiile în care extrema stângă şi studenţii vor organiza manifestaţii de protest.

Muammar Kadhafi îşi va continua şederea joi şi vineri, susţinând un discurs în faţa Senatului în calitatea sa de preşedinte al Uniunii Africane (UA) şi participând, la solicitarea sa, la o întâlnire cu mai multe sute de femei din lumea culturii, economiei şi politicii.

Muammar Kadhafi afişează o fotografie a unui libian arestat în 1931 de italieni

Liderul libian s-a înfăţişat la sosire cu o fotografie a unui "erou" libian din perioada colonială italiană, fixată pe vesta uniformei sale militare.

Această imagine vizibilă pe pieptul său în timp ce cobora din avion îl reprezintă pe Omar al-Mokhtar, supranumit "Leul Deşertului", în momentul arestării sale în 1931 în Libia, în perioada regimului fascist al lui Mussolini.

Înconjurat de reprezentanţi ai forţelor de ordine care urmau să-l reţină, în fotografie poartă o haină tradiţională nord-africană şi pare a fi încătuşat.

Omar al-Mokhtar a fost la începutul anilor '30 liderul rezistenţei libiene împotriva colonizatorului italian care a ocupat această ţară între 1911 şi 1942.

Acest gest al liderului libian riscă să genereze o controversă în Italia, unde numeroşi politicieni de dreapta nu au apreciat scuzele prezentate Libiei în 2008 de către premierul Silvio Berlusconi pentru ocupaţia colonială.

Muammar Kadhafi era însoţit la sosirea sa la Roma de un bărbat în vârstă îmbrăcat în haine tradiţionale, care a coborât cu dificultate pasarela avionului, înainte de a se aşeza într-un scaun cu rotile.

Potrivit agenţiei Ansa, este vorba despre ultimul descendent în viaţă al lui Omar al-Mokhtar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici