Mugabe se foloseşte de o "tentativă de asasinat" pentru a-şi spori puterea în Zimbabwe

Oponenţii preşedintelui Robert Mugabe au afirmat că acesta va încerca să-şi impună autoritatea, după ce Guvernul din Zimbabwe a învinuit Mişcarea pentru Schimbare Democratică de o "tentativă de asasinat" eşuată împotriva şefului forţelor aeriene, relatează cotidianul The Guardian.

14 afișări
Imaginea articolului Mugabe se foloseşte de o "tentativă de asasinat" pentru a-şi spori puterea în Zimbabwe

Mugabe se foloseşte de o "tentativă de asasinat" pentru a-şi spori puterea în Zimbabwe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul de Interne, Kembo Mohadi, a declarat că atacul asupra lui Perence Shiri, împuşcat în braţ la acest sfârşit de săptămână, a făcut parte dintr-un complot mai mare de a-l înlătura de la putere pe Mugabe.

"Atacul pare să facă parte dintr-un grup de atacuri teroriste, ale cărui ţinte sunt persoanele publice, oficiali guvernamentali, agenţii guvernamentale şi sisteme publice de transport", a spus Mofadi.

Mişcarea pentru Schimbare Democratică (MDC) a negat că ar fi fost responsabilă de împuşcarea lui Shiri, susţinând că acesta ar avea duşmani din timpul când era comandantul unităţii militare răspunzătoare pentru masacrarea a peste 20.000 de oameni în Matabeleland în anii '80.

Opoziţia a afirmat că acuzaţiile sunt ultimul pretext de justificare a unor represalii destinate să forţeze MDC să recunoască rolul lui Mugabe, prin acceptarea unei poziţii secundare în Guvernul de coaliţie.

MDC a acuzat regimul de răpirea recentă a 17 activişti şi toturarea unora dintre aceştia pentru a obţine mărturii false, conform cărora ei ar pregăti un grup armat.

Luni, ministrul Justiţiei, Patrick Chinamasa, a spus că existau "dovezi de necombătut", potrivit cărora Botswana, unde liderul MDC, Morgan Tsvangirai, s-a aflat recent, ar pregăti "bandiţi" pentru MDC, pentru a-l înlătura de la putere pe Mugabe; această ţară ar fi sprijinit opoziţia din Zimbabwe în instruirea militară de tineri pentru "destabilizare (...), în vederea efectuării unei schimbări de regim ilegale".

Preşedintele Botswanei, Seretse Ian Khama, a păstrat o atitudine critică faţă de Mugabe, administraţia sa declarând că este pregătită să primească un Guvern MDC în exil, cu toate că a exclus o rezistenţă armată.

Citeşte şi:

ONU: Peste 18.000 de cazuri suspecte de holeră în Zimbabwe

Zimbabwe susţine că epidemia de holeră este un genocid comis de Marea Britanie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici