Multe ţări practică tortura deşi au semnat o Convenţie împotriva acesteia

Tortura continuă să fie practicată în numeroase ţări care au ratificat Convenţia împotriva torturii şi tratamentelor inumane, a subliniat, marţi, Claudio Grossman, preşedintele Comitetului ONU împotriva torturii.

212 afișări
Imaginea articolului Multe ţări practică tortura deşi au semnat o Convenţie împotriva acesteia

Multe ţări practică tortura deşi au semnat o Convenţie împotriva acesteia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Interzicerea absolută a torturii (...) nu este încă o realitate în multe ţări care au ratificat Convenţia", a declarat el, cu ocazia prezentării unui raport anual pe această temă la Adunarea Generală a ONU.

Grossman a insistat asupra importanţei mesajului: "nu torturii, nu torturii în situaţii de urgenţă, nu torturii în orice situaţie".

În prezent, 147 de state au ratificat Convenţia împotriva torturii şi trebuie deci să respecte obligaţiile care decurg din aceasta, a spus el. "Aceste obligaţii includ interdicţia de expulzare sau de întoarcere în ţara unde există riscul de a fi torturat", a subliniat oficialul.

"Le invit pe cele 32 de state care nu şi-au prezentat încă raporturile preliminare (asupra torturii) să facă acest lucru, astfel încât Comitetul să poată contribui la realizarea Convenţiei", a precizat el.

Grossman a mai explicat că doreşte să facă diferenţa între cazurile izolate de tortură şi situaţia din unele ţări în care aceasta a fost transformată într-o politică deliberată.

El nu a vrut însă să identifice cazuri precise şi a refuzat să răspundă la o întrebare privind tortura practicată în China şi acuzaţiile de tortură la adresa Statelor Unite în cadrul războiului din Irak, după atentatele de la 11 septembrie.

Oficialul ONU a adăugat că se opune "expulzărilor colective" care se pot asocia cu cazurile de tratamente inumane. "Trebuie să fim foarte vigilenţi", a afirmat el, fără a identifica niciun caz precis.

Franţa a fost criticată la nivel internaţional pentru măsurile sale de expulzare a romilor, ea reuşind însă marţi să evite iniţierea împotriva sa de către Bruxelles a unei proceduri de infringement.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici