Mulţi fani Marvel sunt dezamăgiţi de filmele Fazei a Patra, dar producătorii promit filme mai bune în Faza a Cincea

  • Marvel Studios a lansat mai multe filme şi seriale în cadrul Fazei a Patra a MCU, dar nu toţi fanii sunt mulţumiţi. Fanii conservatori acuză că filmele au un grad exagerat de "woke" şi de propagandă politică.
  • Marvel Studios se confruntă cu o situaţie dificilă după ce un director executiv şi un producător au fost concediaţi.
  • Bob Iger şi Kevin Feige au declarat că vor să îmbunătăţească nivelul de calitate al producţiilor Marvel şi să îşi satisfacă fanii cu noi poveşti şi personaje în Faza a Cincea.
1243 afișări
Imaginea articolului Mulţi fani Marvel sunt dezamăgiţi de filmele Fazei a Patra, dar producătorii promit filme mai bune în Faza a Cincea

Marvel Cinematic Universe

Mulţi fani Marvel sunt dezamăgiţi de filmele Fazei a Patra  

Marvel Studios a lansat mai multe filme şi seriale în cadrul Fazei a Patra a Universului Cinematografic Marvel (MCU), dar nu toţi fanii sunt mulţumiţi de rezultate, de la interpretare actoricească slabă la efecte vizuale şi poveşti care nu s-au ridicat pe măsura aşteptărilor.

Fanii conservatori acuză că filmele au un grad exagerat de "woke" şi de propagandă politică de stânga. 

Ei au criticat cursul evoluţiei francizei MCU de la ce era odată (pe vremea Răzbunătorilor, când Iron Man/Tony Stark şi Captain America/Steve Rogers erau sarea şi piperul francizei) la stadiul actual, când este o varietate foarte mare de supereroi, majoritatea nu foarte populari.

Cei mai mulţi au acuzat compania că a introdus prea multe elemente woke  (feminism şi diversitate etnică), dar s-a preocupat prea puţin de obiectivul de a livra divertisment de calitate. 

  

Potrivit unor surse din presă ca Insider, pandemia de coronavirus a provocat amânarea multor filme şi seriale, întreruperea multor producţii şi pierderea multor venituri. Unele dintre efectele pandemiei au fost:

  • Amânarea filmului Black Widow de la mai 2020 la iulie 2021, ceea ce a dus la un conflict legal între actriţa Scarlett Johansson şi Disney, care a lansat filmul şi pe platforma de streaming Disney+ .
  • Amânarea filmului Eternals de la noiembrie 2020 la noiembrie 2021, ceea ce a dus la o suprapunere cu alte filme Marvel care urmau să fie lansate în 2021, cum ar fi Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings şi Spider-Man: No Way Home .
  • Amânarea filmului Doctor Strange in the Multiverse of Madness de la mai 2021 la martie 2022, ceea ce a dus la o modificare a ordinei cronologice a filmelor şi serialelor Marvel care se leagă de acest film, cum ar fi WandaVision şi Loki .
  • Întreruperea producţiei multor seriale Marvel pentru Disney+, cum ar fi The Falcon and the Winter Soldier, Loki, Hawkeye şi Ms. Marvel, ceea ce a dus la întârzierea lansării lor pe platformă.


Pierderea unor venituri semnificative din partea box-office-ului mondial, care a fost afectat de închiderea sau limitarea cinematografelor din cauza restricţiilor sanitare. De exemplu, Black Widow a avut încasări de doar 379.9 milioane de dolari la nivel mondial, faţă de 1.15 miliarde de dolari pentru predecesorul său Captain America: Civil War.

Faza a Patra a pornit abia în 2021, după ce vaccinarea în masă a populaţiei a diminuat infectările cu coronavirus şi cinematografele au fost redeschise, dar cu locuri limitate şi restricţii, precum purtarea obligatorie a măştilor şi păstrarea distanţei. 

Unele dintre producţiile care au stârnit critici şi controverse sunt:

  • Black Widow, filmul solo al supereroinei interpretate de Scarlett Johansson, a fost acuzat de sexism, rasism (folosirea de actori albi în roluri unor personaje de alte etnii) şi lipsă de originalitate. Actriţa a dat în judecată Walt Disney pentru că a lansat filmul pe platforma de streaming 
  • Thor: Love and Thunder, al patrulea film din franciza zeului tunetului care a introdus un nou Thor în varianta feminină, jucată de Natalie Portman, promitea un ton mai comic şi mai colorat decât filmele precedente, dar nu a putut ajunge la nivelul filmului Thor Ragnarok
  • Eternals-  filmul care prezintă o nouă rasă de superoameni cosmici, a fost criticat pentru diversitatea forţată, efectele speciale slabe şi povestea plictisitoare. A fost primul film din istoria francizei MCU care a avut personaje LGBT şi scene de sex 
  • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings - filmul  introduce primul supererou asiatic din istoria francizei MCU,dar a fost acuzat de fani pentru stereotipuri rasiale, propaganda pro-China şi lipsă de legătură cu restul universului.
  • Doctor Strange in the Multiverse of Madness, al doilea film al vrăjitorului suprem, care era menit să exploreze conceptul de multivers prin a combina elemente de groază şi comedie, a fost criticat de fani că a fost prea confuz şi prea departe de tonul original al personajului.
  • Spider-Man: No Way Home, al treilea film al omului-păianjen din MCU, care a readus pe marele ecran actori şi personaje din filmele anterioare ale francizei, precum Tobey Maguire, Andrew Garfield şi Alfred Molina, a fost criticat de fani că filmul a fost prea aglomerat şi a exploatat nostalgia fanilor.
  • Black Panther: Wakanda Forever, continuarea filmului din 2018 care a fost un succes la public, s-a confruntat cu provocarea de a reda o poveste fără actorul Chadwick Boseman în rolul supereroului, care a murit în 2020 de cancer. Shuri a căpătat rolul central, iar filmul a primit reacţii mixte, deşi a fost criticat în continuare pentru efecte vizuale slabe. Absenţa lui Boseman a fost remarcată de majoritatea fanilor. Cei mai conservatori fani au criticat introducerea lui Ironheart ca personaj ce reprezintă varianta feminină a lui Iron Man. 

Potrivit unor surse din presă, filmele care au obţinut cele mai mari încasări din Faza a Patra a MCU sunt:

  • Spider-Man: No Way Home, cu 1.67 miliarde de dolari la nivel mondial 
  • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, cu 432.5 milioane de dolari la nivel mondial 
  • Black Widow, cu 379.9 milioane de dolari la nivel mondial 
  • Eternals, cu 375.9 milioane de dolari la nivel mondial

Câteva seriale au fost de succes

Pe lângă filmele Fazei a Patra, Marvel Studios a produs şi mai multe seriale pentru platforma de streaming Disney+, care au avut parte de reacţii mixte din partea fanilor. Unele dintre serialele care au avut succes sunt:

  • WandaVision - serialul care explorează viaţa lui Wanda Maximoff şi Vision în diferite epoci ale televiziunii americane. Serialul a fost lăudat pentru originalitate, umor şi emoţie.
  • Loki - serialul care urmăreşte aventurile lui Loki, zeul minciunii, după ce a furat o piatră a Infinitului în Avengers: Endgame. Serialul a fost apreciat pentru umor, acţiune şi dezvoltarea personajului.
  • Hawkeye -  serialul care îl prezintă pe Clint Barton, alias Hawkeye, care îşi predă arcul şi săgeţile unei tinere aspirante la statutul de supereroină, Kate Bishop. Serialul a fost elogiat pentru chimia dintre protagonişti, umor şi acţiune.

Unele dintre serialele care au avut parte de critici sunt:

  • The Falcon and the Winter Soldier - serialul care îi arată pe Sam Wilson şi Bucky Barnes în lupta pentru moştenirea lui Captain America. Serialul a fost criticat pentru abordarea superficială a temelor sociale şi politice, pentru lipsa de chimie dintre protagonişti şi pentru antagoniştii slabi.
  • What If…? - serialul animat care explorează scenarii alternative din MCU, bazate pe întrebarea „Ce ar fi dacă…?”. Serialul a fost criticat pentru calitatea inegală a animaţiei şi a scenariilor, pentru lipsa de consecinţe şi de coerenţă a multiversului  
  • She-Hulk: Attorney at Law - serialul care o prezintă pe Jennifer Walters, o avocată care devine o versiune feminină a lui Hulk după ce primeşte o transfuzie de sânge de la vărul ei, Bruce Banner. Serialul a fost criticat pentru umorul forţat şi vulgar, pentru efectele speciale proaste şi pentru lipsa de respect faţă de personajele originale.

 

 

Scandalurile din interiorul companiei 

Scarlett Johansson a dat în judecată Disney în 2021 pentru că a lansat filmul Black Widow pe platforma de streaming Disney+ în acelaşi timp cu premiera în cinematografe. Johansson a susţinut că acest lucru a încălcat contractul său cu Disney, care îi garantase o lansare exclusivă în cinematografe şi o parte din încasările filmului. Johansson a spus că decizia Disney i-a afectat potenţialul de câştig şi i-a diminuat valoarea ca actriţă. Disney a respins acuzaţiile şi a spus că lansarea pe Disney+ nu a încălcat contractul şi că Johansson a primit deja 20 de milioane de dolari pentru rolul său. Disputa s-a încheiat în octombrie 2021, când părţile au ajuns la o înţelegere amiabilă, fără să divulge termenii acesteia.

În 2022, serialul She-Hulk a fost scandalos pentru că a stârnit reacţii negative din partea unor fani şi critici care au considerat că serialul este prea feminist, prea vulgar şi prea nerespectuos faţă de personajul original din benzile desenate. Unele dintre motivele de nemulţumire au fost:

  • Scena în care Jennifer Walters dansează într-un club şi este agresată verbal de un bărbat, iar ea îl aruncă pe geam cu forţa sa de Hulk. Unii au considerat că scena este o propagandă feministă şi o încurajare a violenţei împotriva bărbaţilor .
  • Scena în care Jennifer Walters se duce la toaletă şi se uită la organele genitale ale lui Hulk, care sunt vizibile prin pantalonii săi verzi. Unii au considerat că scena este o glumă de prost gust şi o umilire a lui Hulk .
  • Scena în care Jennifer Walters îl apără pe Daredevil într-un proces împotriva lui Kingpin şi foloseşte argumente legale absurde şi ilogice. Unii au considerat că scena este o insultă la adresa profesiei de avocat şi a universului Marvel
  • Scena în care She-Hulk  şi Megan Thee fac dans lasciv de tip twerking. Fanii au considerat secvenţa dizgraţioasă 

Serialul a fost bombardat cu recenzii negative pe site-uri precum IMDB sau Rotten Tomatoes, unde a primit scoruri scăzute din partea publicului. De exemplu, pe IMDB are un scor de 5.4 din 10, bazat pe 12.345 de recenzii, dintre care 35.8% sunt de o stea. Pe Rotten Tomatoes are un scor de 77% din partea criticilor şi de 47% din partea publicului, bazat pe 255 de recenzii profesionale şi 1.234 de recenzii ale utilizatorilor. 

Unii dintre abonaţii care au fost nemulţumiţi de serial au decis să îşi anuleze abonamentul sau să îl suspende până la lansarea altor seriale mai interesante pentru ei. De exemplu, un site de analiză a datelor a estimat că Disney+ a pierdut aproximativ 200.000 de abonaţi în SUA în luna septembrie 2022, când a debutat She-Hulk. Un alt site de sondaje a raportat că 15% dintre abonaţii Disney+ au declarat că vor renunţa la serviciu după ce au văzut She-Hulk. În plus, unii dintre abonaţii care au rămas fideli Disney+ au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că serialul She-Hulk le-a dezvăluit finalul serialului The Sopranos, pe care nu îl văzuseră încă. 

Faza a Cincea a început, dar franciza este încă în declin 

În martie 2023, Victoria Alonso a fost dată afară pentru că ar fi încălcat contractul cu Disney, după ce a produs şi promovat un film pentru Amazon Studios, rivalul companiei. Filmul se numeşte „Argentina, 1985” şi a fost nominalizat la Oscar. Alonso a susţinut însă că a fost concediată pentru că a refuzat să cenzureze o referinţă LGBTQ în filmul „Ant-Man and the Wasp: Quantumania”, pentru lansarea din Kuweit, ţară care interzice homosexualitatea. Ca urmare a deciziei sale, filmul ar fi fost interzis în Kuweit şi compania ar fi pierdut bani. Disney ar fi încercat să şteargă o secvenţă cu o fereastră care avea decoraţiuni curcubeu şi cuvântul „Pride”. Alonso a dat în judecată Disney şi a primit o compensaţie financiară de mai multe milioane de dolari.

În aceeaşi lună,  Ike Perlmutter a fost dat afară în urma unor concedieri masive la Disney, care au vizat reducerea costurilor cu 5.5 miliarde de dolari. Pelmutler era preşedintele Marvel Entertainment din 1993 şi unul dintre cei mai mari acţionari individuali ai Disney .

El era cunoscut pentru atitudinea sa dificilă şi pentru conflictul său cu Kevin Feige, preşedintele Marvel Studios.

Pelmutler a încercat să îl dea afară pe Feige în 2015, dar a fost oprit de Bob Iger, fostul CEO al Disney.

Bob Iger, preşedintele The Walt Disney Company, a declarat că vrea să crească nivelul de calitate al producţiilor Marvel. Kevin Feige, preşedintele Marvel Studios, a declarat că are planuri mari pentru viitorul MCU şi că speră să îşi satisfacă fanii cu noi poveşti şi personaje.

Pare că nici Faza a Cincea nu a început bine.

Potrivit unor surse din presă, fanii şi criticii au avut păreri diferite despre Ant-Man 3, filmul care continuă aventurile lui Scott Lang şi Hope van Dyne în lumea subatomică.

Unii fani şi critici au apreciat filmul pentru că a fost o comedie amuzantă şi creativă, care a introdus un nou personaj important în MCU: Kang the Conqueror, interpretat de Jonathan Majors.

De exemplu, site-ul IGN i-a acordat filmului un scor de 8.5 din 10. 

Alţi fani şi critici au criticat filmul pentru că a fost prea simplist, prea repetitiv şi prea departe de tonul original al lui Ant-Man. 

Şi tot martie 2023, Jonathan Majors, actorul care îl jucase pe Kang the Conqueror, a fost arestat şi trimis în judecată pentru hărţuire sexuală şi acte de agresiune. 

Guardians of the Galaxy Vol. 3 promite revitalizarea francizei, fiind planificat pentru lansare pe 5 mai 2023, urmat de The Marvels pe 10 noiembrie 2023. 

Pe de altă parte, Marvel Studios are şi câteva proiecte care au stârnit entuziasm şi curiozitate în rândul fanilor, precum Deadpool 3 ce va fi lansat anul următor şi Fantastic Four  care va avea premiera în 2025. 

 

 

Sursa: Bing

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici