Muniţia toxică, posibilă cauză a malformaţiilor la copiii născuţi în Fallujah

Muniţia toxică ar putea fi cauza mortalităţii ridicate şi a cazurilor de malformaţii în rândul bebeluşilor născuţi în oraşul irakian Fallujah, se arată într-o scrisoare trimisă Naţiunilor Unite de un grup de activişti şi medici britanici şi irakieni, relatează The Independent, în ediţia online.

30 afișări
Imaginea articolului Muniţia toxică, posibilă cauză a malformaţiilor la copiii născuţi în Fallujah

Muniţia toxică, posibilă cauză a malformaţiilor la copiii născuţi în Fallujah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestora, în septembrie 2009 s-au născut la Spitalul general din Fallujah 170 de copii, dintre care 24 la sută au murit în primele şapte zile.

Trei sferturi dintre aceştia prezentau malformaţii, inclusiv "copii născuţi cu două capete, fără cap, un singur ochi în frunte sau membre lipsă". Datele comparabile din august 2002, înainte de ofensiva americană, menţionau 530 de naşteri, între care şase cazuri de decese şi unul cu malformaţii.

Scrisoarea activiştilor adresată Naţiunilor Unite solicită demararea unei anchete independente, "curăţarea materialelor toxice folosite de forţele ocupante, inclusiv uraniu slab îmbogăţit şi fosfor alb", precum şi lansarea unei investigaţii pentru a descoperi dacă au fost comise crime de război.

Militanţii consideră că cele două substanţe ar putea reprezenta principala cauză a malformaţiilor la naştere. Fosforul alb, pe care armata americană a recunoscut că l-a folosit asupra insurgenţilor din oraşul dens populat Fallujah, are o lungă istorie, fiind folosit în luptă încă din Primul Război Mondial.

Nici un studiu ştiinţific nu a dovedit legătura cauzală dintre uraniul slab îmbogăţit şi boli grave, însă mai multe studii par să fi dovedit contrariul. Totuşi, după Primul Război din Golf, folosirea sa a fost legată de cazuri de cancer în rândul trupelor întoarse în ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici