Myanmar a intrat în cursa înarmării nucleare cu ajutorul Coreei de Nord

Cursa înarmării în care Myanmar s-a angajat ar putea destabiliza regiunea din sud-estul asiatic, chiar dacă nu este un fapt stabilit că regimul din această ţară încearcă să obţină bomba nucleară, a afirmat, joi, un înalt oficial american.

17 afișări
Imaginea articolului Myanmar a intrat în cursa înarmării nucleare cu ajutorul Coreei de Nord

Myanmar a intrat în cursa înarmării nucleare cu ajutorul Coreei de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un reportaj, un ofiţer transfug al armatei birmane a anunţat că junta a iniţiat un program nuclear cu ajutorul Coreei de Nord, relatează al-Jazeera pe site-ul său de Internet.

Documentarul prezintă mii de fotografii care dezvăluie ambiţiile nucleare ale regimului liderului militar Than Shwe şi fabricarea unei reţele de tuneluri subterane.

Scot Marciel, responsabil de sud-estul asiatic la Departamentul de Stat american, a afirmat joi că Washingtonul este încă în curs de a analiza aceste informaţii.

"Ne confruntăm cu două probleme. Mai întâi (trebuie să ştim) dacă Myanmar a lansat cu adevărat un program nuclear. Dacă este adevărat, acest lucru ar fi incredibil de destabilizator pentru regiune", a spus Marciel, în timpul unei audieri în Congres.

"Şi apoi este problema achiziţiei altor arme - convenţionale - pe care Myanmar o poate efectua şi care poate de asemenea să afecteze stabilitatea regiunii", a adăugat el.

La începutul lunii, senatorul democrat american Jim Webb şi-a anulat în ultimul minut o călătorie în Myanmar după ce a fost informat în legătură cu reportajul respectiv.

El şi-a justificat decizia prin faptul că aceste informaţii conţin "noi suspiciuni privind posibilitatea ca Guvernul din Myanmar să colaboreze cu Coreea de Nord pentru dezvoltarea unui program nuclear".

"Acuzaţiile (lui Jim Webb) nu au nici un fundament", afirmase un oficial birman, fără a face alte comentarii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici