NASA: Cutremurul din Chile a scurtat durata zilelor pe Pământ

Cutremurul puternic, care a afectat săptămâna trecută Chile, ar fi modificat axa Pământului şi ar fi micşorat durata zilelor, afirmă cercetătorii din cadrul NASA, relatează CNN.

531 afișări
Imaginea articolului NASA: Cutremurul din Chile a scurtat durata zilelor pe Pământ

NASA: Cutremurul din Chile a scurtat durata zilelor pe Pământ

Schimbarea este neglijabilă dar permanentă. Durata fiecărei zile ar trebui să fie cu 1,26 microsecunde mai mică, potrivit estimărilor preliminare. O secundă are un milion de microsecunde.

Un cutremur modifică în mod considerabil structura şi distribuţia maselor pe Pământ. Schimbarea distribuţiei are ca urmare modificarea vitezei de rotaţie a planetei, care determină durata unei zile.

"Orice eveniment la nivel mondial care implică mişcări ale unor mase afectează rotaţia Pământului", a declarat Benjamin Fond Chao din cadrul Centrului aerospaţial Goddard al NASA, situat în oraşul Greenbelt, statul Maryland.

Un cercetător în domeniul geofizicii din cadrul NASA, Richard Gross, a folosit un model informatic pentru a determina modul în care cutremurul de 8,8 grade din Chile ar fi afectat Pământul. Potrivit acestuia, seismul a modificat axa Pământului cu circa opt centimetri. Această modificare a axei ar putea scurta durata zilelor.

De asememea, cutremurul cu magnitudinea de 9,1 din 2004 care a provocat un tsunami devastator în Oceanul Indian a scurtat durata zilelor cu 6,8 microsecunde.

Pe de altă parte, durata unei zile terestre poate să şi crească. De exemplu, dacă Barajul Sanxia (Barajul celor trei defileuri) din China ar fi umplut, el ar conţine 40 de kilometri cubi de apă. Schimbarea distribuţiei masei terestre ar conduce, în acest caz, la o creştere a duratei zilei cu 0,06 microsecunde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici