NATO este îngrijorată de securitatea energetică a Europei pe fondul tensiunilor cu Rusia

  • NATO afirmă că Europa este prea dependentă de un singur furnizor
  • Moscova cere clarificări din partea NATO cu privire la angajamentele de securitate
  • Rusia este suspectată că ar pregăti o invazie în Ucraina
4525 afișări
Imaginea articolului NATO este îngrijorată de securitatea energetică a Europei pe fondul tensiunilor cu Rusia

Sursa foto: MediafaxFoto

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al continentului european. În acest context, Jens Stoltenberg a subliniat necesitatea diversificării surselor din care Uniunea Europeană se alimentează cu energie.

„Europa trebuie să-şi diversifice aprovizionarea cu energie”, a declarat duminică secretarul general al NATO. 

Rusia a comasat aproximativ 120.000 de soldaţi la graniţa Ucrainei şi a înaintat o serie de solicitări Alianţei Nord-Atlantice, dintre care cele mai importante fiind retragerea trupelor şi sistemelor defensive din Europa de Est. Totodată, doreşte ca Ucraina să nu se alăture alianţei.

Marea Britanie a avertizat că este foarte probabil ca Rusia să încerce să invadeze Ucraina, situaţie în care Statele Unite intenţionează să aplice sancţiuni majore. Stoltenberg a subliniat că NATO nu intenţionează să desfăşoare trupe în Ucraina, care nu este membră a alianţei, în cazul unei invazii ruse: „Ne concentrăm doar pe acordarea de sprijin”.

Moscova neagă orice plan de invazie, dar a declarat duminică că va solicita NATO să clarifice dacă intenţionează să pună în aplicare angajamentele cheie în materie de securitate, după ce mai devreme răspunsul alianţei la cererile sale nu a fost soluţionat.

„Dacă nu intenţionează să facă acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce. Aceasta va fi o întrebare cheie în determinarea propunerilor noastre viitoare”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze şi orice întrerupere ar exacerba criza energetică existentă, cauzată de contextul pandemic actual şi lipsa alternativelor, relatează Reuters.

„Suntem îngrijoraţi de situaţia energetică din Europa, deoarece demonstrează vulnerabilitatea de a fi prea dependenţi de un singur furnizor de gaze naturale şi acesta este motivul pentru care aliaţii NATO sunt de acord că trebuie să lucrăm şi să ne concentrăm pe diversificarea aprovizionării”,  a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici