NATO le cere ţărilor membre să îşi suplimenteze trupele în Afganistan

Purtătorul de cuvânt al NATO a salutat miercuri decizia Marii Britanii de a trimite efective suplimentare în Afganistan şi le-a cerut celorlalte ţări aliate să urmeze exemplul Londrei.

71 afișări
Imaginea articolului NATO le cere ţărilor membre să îşi suplimenteze trupele în Afganistan

NATO le cere ţărilor membre să îşi suplimenteze trupele în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Salutăm anunţul făcut de (premierul britanic Gordon) Brown, potrivit căruia efectivele britanice trimise" în această ţară "vor creşte la 9.500 de militari", a declarat James Appathurai.

"Toţi aliaţii, membri ai NATO, trebuie să analizeze cum îşi vor spori contribuţia" în Afganistan, a adăugat el.

"Aşa cum a spus secretarul general (al NATO, Anders Fogh Rasmussen), mai multe măsuri întreprinse în prezent ne vor permite să luăm mai puţine ulterior", a afirmat Appathurai.

Anunţând miercuri trimiterea a 500 de efective suplimentare alături de cei circa 9.000 de militari deja prezenţi în Afganistan, Brown le-a cerut aliaţilor din cadrul NATO să ia măsuri similare.

În cadrul forţei internaţionale comandate de NATO (ISAF), contingentul britanic este al doilea ca importanţă după cel al Statelor Unite (circa 32.000 de militari) din totalul de 67.000 de militari.

Gordon Brown, care cere de mai multe luni o mai bună "distribuire a atribuţiilor" din Afganistan alături de aliaţii săi din cadrul NATO, a făcut această promisiune, însoţită însă de mai multe condiţii.

El a cerut ca Guvernul afgan să ia măsuri concrete pentru a furniza trupe antrenate pentru a lupta alături de forţele britanice. Brown a solicitat de asemenea ca unităţile britanice detaşate în Afganistan să fie "în totalitate echipate".

Ultima sa condiţie este ca angajamentul Marii Britanii "să facă parte dintr-o abordare concertată în cadrul coaliţiei internaţionale, cu un efort repartizat echitabil pentru toate ţările".

Purtătorul de cuvânt al NATO a fost de acord cu accentul pus de Brown pe "echiparea şi antrenarea forţelor afgane".

"Acesta a fost un efort colectiv de la început şi trebuie să rămână astfel", a reiterat Appathurai.

De asemenea, el a afirmat că, la următoarea reuniune prevăzută la 22 şi 23 octombrie la Bratislava, miniştrii Apărării ai celor 28 de ţări membre NATO se vor concentra asupra punerii în aplicare a unei noi "abordări" politico-militare globale decât asupra problemei efectivelor suplimentare din Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici