NATO reduce nivelul misiunilor aeriene de patrulare în regiunea baltică de la 1 septembrie

NATO a anunţat marţi că începând din septembrie îşi reduce misiunile de patrulare aeriană în ţările baltice, la care a recurs pentru ca să descurajeze o agresiune a Rusiei vizând Lituania, Letonia şi Estonia, state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

252 afișări
Imaginea articolului NATO reduce nivelul misiunilor aeriene de patrulare în regiunea baltică de la 1 septembrie

NATO reduce nivelul misiunilor aeriene de patrulare în regiunea baltică de la 1 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Începând de la 1 septembrie, NATO va afecta opt aeronave în cadrul misiunilor aeriene de patrulare în ţările baltice", a anunţat Carmen Romero, o purtătoare de cuvânt a Alianţei, citată de DPA.

Statele membre NATO au crescut numărul aeronavelor care patrulează în regiunea baltică, în urma escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Occident, din cauza conflictului din Ucraina.

"Acest nivel este, chiar şi în aceste condiţii, dublu în comparaţie cu cel de dinaintea crizei Rusia-Ucraina", a subliniat Romero.

"Înainte de criză, misiunea număra de obicei patru aeroave de fiecare rotaţie, toate cu baza la Siauliai în Lituania", a precizat ea.

- "Am evitat încălcările"

Ministrul lituanian al Apărării Jouzas Olekas a declarat, concomitent, că decizia nu va afecta securitatea Balticii, minimalizând această decizie.

"Recent nu au existat încălcări ale spaţiului aerian. Aeronave ruseşti au fost escorate în multe rânduri, dar am evitat încălcările", a declarat Olekas pentru AFP.

"Având în vedere acest lucru, decizia a fost luată în baza unei folosiri prin rotaţie a resurselor", a precizat Olekas.

- "Provocatoare"

Kremlinul a criticat consolidarea prezenţei NATO la frontiera Rusiei, iar Ministerul rus de Externe a catalogat exerciţiile militare care au avut loc în iulie în Ucraina drept "provocatoare".

Comandantul NATO pentru Europa Centrală şi de Est Hans-Lothar Domröse declara în iunie, pentru Die Welt, că este necesar ca Alianţa Nord-Atlantică să furnizeze armament suplimentar ţărilor baltice.

"Avem nevoie să le frunizăm aliaţilor noştri armament modern şi eficient - ca de exemplu elicoptere, tancuri, sisteme de rachete antiaeriene şi artilerie grea - şi să-i formămm să folosească acest echipament", declara Domröse.

NATO a anunţat că, în 2014, a trimis avioane de vânătoare în misiuni de interceptare şi escortare de 524 de ori. În 442 de cazuri a fost vorba despre reacţii faţă de activitatea Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici