Nave avariate din cauza futunii, în Marea Neagră

Alte două nave au fost avariate duminică, la scurt timp după ce un petrolier rusesc, avariat grav în urma unei furtuni puternice, a deversat circa 1.300 de tone de ţiţei în strâmtoarea Kerci, între Marea Azov şi Marea Neagră, relatează Reuters.

4 afișări
Imaginea articolului Nave avariate din cauza futunii, în Marea Neagră

Nave avariate din cauza futunii, în Marea Neagră

Aproape simultan cu avarierea petrolierului Volga-Neft-139, un cargobot încărcat cu 2.000 de tone de sulf s-a scufundat din cauza aceleiaşi furtuni, în apropierea portului Kavkaz.

Cei nouă membri ai echipajului au fost salvaţi după ce au plutit cu o barcă de salvare timp de câteva ore. "Sulful este o substanţă chimică foarte inertă, sperăm că în apă nu va forma vreo substanţă periculoasă pentru oameni", a declarat Oleg Mitvol, director adjunct al agenţiei ruse Rosprirodnadzor.

Câteva ore mai târziu, un alt cargobot încărcat cu sulf s-a scufundat în largul portului Kavkaz, potrivit agenţiei Interfax, care citează administraţia portuară. Potrivit aceleiaşi surse, trei dintre membrii echipajului au fost salvaţi de o navă ucraineană, însă soarta celorlalţi opt nu este cunoscută.

De asemenea, carena unui alt petrolier, Volga-Neft-123, a fost avariată de valurile mari.

Maksim Stepanenko, procuror pentru transporturi în portul rus de la Marea Neagră Novorossiisk, situat în apropiere, a declarat pentru postul rus de televiziune că acest petrolier continuă să plutească, iar produsele petroliere pe care le transporta nu s-au scurs.

"Toţi căpitanii din strâmtoare au fost avertizaţi cu privire la furtună la 10 noiembrie, la ora 17.15 (16.15, ora României)", a precizat Stepanenko. "Toţi au avut suficient timp pentru a părăsi zona periculoasă", a adăugat el.

Un cargobot georgian şi unul turc sunt de asemenea în situaţie dificilă în largul portului Novorossiisk, potrivit agenţiei RIA, care îl citează pe administratorul portului, Vladimir Ierigin. Acesta a precizat că ambele echipaje sunt în siguranţă.

Petrolierul Volga-Neft-139 era în drum dinspre portul Azov, din regiunea Rostov aflată în sudul Rusiei, spre Kerci, în regiunea Crimeea din estul Ucrainei, când a fost avariat grav în urma unei furtuni puternice. Poluarea cu ţiţei în strâmtoarea Kerci, între Marea Azov şi Marea Neagră, din cauza acestui accident, reprezintă un "dezastru ecologic foarte grav", a precizat Mitvol.

Postul public de televiziune rus Vesti-24 a citat ultimele informaţii de la agenţia pentru protecţia mediului Rosprirodnadzor, conform cărora circa 2.000 de tone de ţiţei au fost deversate în mare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, Viktor Belţov, a declarat însă că ţiţeiul deversat nu depăşeşte 1.200 de tone.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici