Nelson Mandela primeşte îngrijiri medicale pentru o infecţie pulmonară

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, spitalizat de sâmbătă la Pretoria, primeşte îngrijiri medicale pentru o infecţie pulmonară şi răspunde bine tratamentului, a explicat marţi preşedinţia într-un comunicat.

113 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela primeşte îngrijiri medicale pentru o infecţie pulmonară

Nelson Mandela (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Medicii au terminat investigaţiile, iar acestea au indicat o recidivă a unei infecţii pulmonare mai vechi, pentru care Madiba (numele de clan al lui Mandela, n.red.) a primit un tratament adecvat, la care a răspuns bine", a afirmat preşedinţia.

Acestea sunt primele informaţii oficiale despre natura problemelor de sănătate ale eroului naţional sud-african, care şi-a petrecut 27 de ani în închisorile regimului rasist de apartheid, înainte să fie eliberat în 1990 şi să devină preşedinte în 1994.

De patru zile, sursele oficiale s-au mulţumit să declare că Mandela este bine, şi că nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte starea lui de sănătate.

"Preşedintele Mandela are o stare de spirit bună, preşedintele Mandela se simte bine, preşedintele Mandela este bine şi în acest stadiu nu există niciun pericol imediat în ceea ce îl priveşte", a declarat luni pentru AFP Sonwabo Mbananga, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, care se ocupă de informaţiile privind sănătatea foştilor şefi de stat.

Marţi dimineaţa, televiziunea sud-africană eNCA a difuzat un interviu cu soţia lui Mandela, Graça Machel, înregistrat cu o zi în urmă. Foarte calmă şi zâmbitoare, Graça Machel nu a oferit nicio informaţie cu privire la sănătatea soţul său, însă a spus că este dureros să il vadă că "îmbătrâneşte".

"Ceea ce vreau să vă spun este că, vedeţi voi, acel spirit şi acea scânteie dispare puţin câte puţin (...) Să vezi cum îmbătrâneşte este un lucru care doare... Dar voi înţelegeţi şi ştiţi că aşa ceva trebuie să se întâmple", a afirmat ea.

Ndikela, o nepoată a lui Nelson Mandela, a declarat pentru acelaşi canal de televiziune că acest mare om trebuie acum să-şi accepte condiţia.

"Cred că el tratează lucrurile cu seninătate şi a sfârşit prin a accepta că acest lucru face parte din procesul de îmbătrânire, ceea ce face la rândul său parte din umanitate. Într-un anumit punct, devii dependent de altcineva, iar el a acceptat acest lucru", a declarat Ndikela.

Toată mass-media din Africa de Sud urmăreşte îndeaproape situaţia medicală a lui Mandela, considerat de majoritatea compatrioţilor săi un simbol naţional al reconcilierii şi al iertării, pentru că a negociat cu puterea albă sfârşitul apartheidului şi instaurarea unei democraţii multirasiale în 1994.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici