Nelson Mandela se simte bine, anunţă preşedinţia sud-africană

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, s-a odihnit corespunzător în spital în această duminică de Paşti, în care s-a recuperat după o infecţie pulmonară, iar starea sa de sănătate continuă să se amelioreze, a declarat preşedinţia.

206 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela se simte bine, anunţă preşedinţia sud-africană

Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

 

"Preşedinţia a fost informată de medici că fostul preşedinte Nelson Mandela a petrecut o zi de odihnă şi continuă să primească îngrijiri. (...) Ei au anunţat o nouă ameliorare a stării sale de sănătate", a declarat aceasta duminică seara, într-un buletin de sănătate care s-a lăsat aşteptat toată ziua.

Purtătorul său de cuvânt Mac Maharaj - singurul abilitat să comunice informaţii despre starea de sănătate a celui mai ilustru pacient al ţării - a explicat anterior pentru AFP că nu vrea să deranjeze echipa medicală şi că nu difuzează niciun comunicat decât atunci când va fi sunat.

Preşedinţia a anunţat sâmbătă că Mandela, spitalizat de miercuri seara din cauza unei infecţii pulmonare, a fost supus unui drenaj de lichid pleural, acumulat din cauza recidivei unei foste pneumonii, şi că în prezent respiră fără dificultate.

Pneumoniile se pot complica şi pot provoca acumulare de lichid între cele două membrane ale pleurei - o membrană dublustratificată care înconjoară plămânii -, ceea ce creează dificultăţi considerabile de respiraţie, comprimând plămânii. Astfel, lichidul se drenează cu ajutorul unui ac introdus în cavitatea pleurală prin spaţiul intercostal, ceea ce le permite plămânilor să dispună de spaţiul necesar.

Dacă această operaţiune este mai degrabă benignă, specialiştii au amintit că trebuie să se menţină prudenţa, din cauza vârstei înaintate a pacientului.

Guvernul sud-african s-a declarat mulţumit, duminică, prin intermediul preşedinţiei, că Nelson Mandela beneficiază de "cele mai bune îngrijiri medicale (...) pentru a face posibilă revenirea sa şi pentru asigurarea confortului său".

După noua spitalizare a acestui erou naţionale, autorităţile şi familia au asigurat că el va fi bine şi că nu există motive de îngrijorare.

"Îi adresez cele mai bune urări. Ştiu că a scăpat deja de boli grave", a reacţionat prietenul său, avocatul George Bizos.

În timp ce ţara funcţionează la o viteză redusă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, doar tabloidul Sunday Sun a scris duminică despre faptul că "sud-africanii sunt îngrijoraţi pentru starea de sănătate fragilă a fostului preşedinte". Majoritatea s-au rugat pentru el în timpul slujbelor de Paşte, în bisericile din ţară.

"Acum trebuie (...) să ne rugăm pentru ca Dumnezeu să îl însănătoşească", a declarat părintele Sebastian Roussouw în faţa unei biserici pline la Soweto.

"Astăzi, în timp ce sărbătorim duminica Paştelui, rugăciunile noastre merg către Tata (tatăl), fostul preşedinte Nelson Mandela. (...) Îi prezentăm toate urările noastre de însănătoşire, în timp ce ne rugăm de Paşte", a declarat pentru postul de radio 702 preşedinta Comisiei africane (fosta soţie a preşedintelui Jacob Zuma), Nkosazana Dlamini-Zuma, adăugând că milioane de persoane se roagă pentru el în întreaga lume.

Preşedintele Jacob Zuma le-a mulţumit, duminică, "miilor de sud-africani" care s-au rugat pentru eroul luptei antiapartheid, precum şi guvernelor străine care i-au transmis mesaje de simpatie.

La fel ca în zilele precedente, preşedinţia sud-africană a refuzat să precizeze când va fi externat Nelson Mandela. Aceasta nu a precizat nici în ce instituţie medicală a fost internat.

Nelson Mandela a fost deja spitalizat în ianuarie 2011, apoi în decembrie 2012, din cauza unor infecţii pulmonare legate probabil de sechelele unei tuberculoze contractate în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare.

Eliberat în 1990, el a primit în 1993 premiul Nobel pentru Pace pentru că a dus la bun sfârşit negocierile în vederea instalării unei democraţii multirasiale în Africa de Sud, împreună cu fostul preşedinte al regimului de apartheid, Frederik de Klerk.

Mandela a fost primul preşedinte de culoare al ţării sale în perioada 1994-1999, un lider de consens care a ştiut să câştige inimile minorităţii albe.

Sănătatea sa s-a deteriorat din ce în ce mai mult, fapt care l-a determinat să trăiască retras de mai mulţi ani. El nu a mai apărut în public de la finala Cupei mondiale de fotbal din iulie 2010 de la Johannesburg.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici