Netanyahu acuză mişcarea palestiniană Hamas că "îşi încalcă propriul armistiţiu"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat duminică mişcarea islamistă palestiniană Hamas că-şi încalcă propriul armistiţiu, într-un interviu pentru postul american CNN.

472 afișări
Imaginea articolului Netanyahu acuză mişcarea palestiniană Hamas că "îşi încalcă propriul armistiţiu"

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Ei îşi încalcă propriul armistiţiu. În aceste circumstanţe, Israelul va face tot ceea ce este necesar să fie făcut pentru a-şi apăra poporul", a declarat el pentru CNN.

Întrebat despre o eventuală extindere a operaţiunii militare în Fâşia Gaza, Netanyahu a răspuns că armata israeliană îşi va continua operaţiunile de distrugere a tunelurilor Hamas, dar a refuzat să ofere alte detalii. "Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca să ne apărărm poporul... atât la nivel tactic, cât şi strategic", s-a limitat el spună.

"Aş spune că vrem să punem capăt tirurilor de rachete, este sigur. Vrem să anihilăm reţelele de tuneluri teroriste. Nu ştiu dacă vom reuşi în proporţie de 100%", a declarat el.

Premierul israelian a fost invitat de mai multe posturi americane importante, în duplex, de la Ierusalim. El a salutat eforturile egiptene în vederea ajungerii la un acord asupra încetării ostilităţilor, dar a subliniat că obiectivul ultim este "demilitarizarea" Fâşiei Gaza.

"Sper că vom reuşi să obţinem o linişte pe termen lung, care să ne permită demilitarizarea (Fâşiei) Gaza", a declarat el pentru CBS. "Cum să demilitarizezi (Fâşia) Gaza? Dacă Hamasul este slab şi discreditat, atunci poate că vom avea o şansă să cooperăm cu forţe mai moderate, cu scopul de a crea un viitor mai bun pentru noi toţi", a spus Netanyahu.

În acest adevărat "turneu" al emisiunilor televiziunilor americane de duminică, Benjamin Netanyahu a acuzat din nou Hamasul că foloseşte civili palestinieni pe post de scuturi umane.

"Hamasul este responsabil şi este necesar să dea socoteală pentru moartea civililor", a insistat pentru CNN.

"Facem tot ceea ce putem", a răspuns el unor critici cu privire la victime civile.

Peste 1.060 de palestinieni - în principal civili - au fost ucişi în cele 20 de zile de ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.

"Istoria războiului nu a permis încă vreunei armate civilizate, unei armate a unei democraţii ca Israelul, să facă faţă unui inamic terorist fără milă, care foloseşte civili ca scuturi umane, fără ca acest lucru să provoace victime civile colaterale", a apreciat Netanyahu. "Noi nu ţintim civili", a insitat premierul Israelului.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a acceptat un armistiţiu umanitar de 24 de ore în Fâşia Gaza, începând de duminică de la ora locală 14.00 (14.00, ora României), însă combatanţi din cadrul mişcării au revendicat ulterior noi tiruri de rachetă către Israel.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici