Întrebat dacă propunerea sa de relocare a palestinienilor din Gaza este încă valabilă, Trump i-a cedat cuvântul lui Netanyahu, care a spus: „Dacă oamenii vor să rămână, pot rămâne, dar dacă vor să plece, trebuie să aibă această posibilitate”, scrie EFE.
Cei doi au făcut aceste declarații în fața presei, la începutul unei cine la Casa Albă, în care au discutat detaliile unui acord de armistițiu de 60 de zile în Gaza, propus de administrația republicană.
„Lucrăm foarte strâns cu Statele Unite pentru a găsi țări dispuse să transforme în realitate ceea ce mereu spun: că vor să ofere palestinienilor un viitor mai bun. Cred că suntem aproape de a realiza acest lucru cu mai multe țări”, a afirmat Netanyahu.
Trump a adăugat că au găsit „o mare cooperare din partea țărilor vecine” cu Israelul.
„Se va întâmpla ceva bun”, a punctat liderul american.
Planul de relocare, contestat de țările arabe
La scurt timp după ce a preluat puterea, în ianuarie, Trump a propus ca Statele Unite să preia controlul asupra Fâșiei Gaza și ca locuitorii acesteia să fie relocați în alte țări.
Israelul susține că acest plan ar facilita emigrarea voluntară a palestinienilor din Gaza. Totuși, țările arabe vecine au respins ideea lui Trump, calificând-o drept o formă de „epurare etnică” și avertizând că ar compromite definitiv posibilitatea creării unui stat palestinian.
Hamás trebuie să accepte armistițiul „imediat”
Înaintea întâlnirii, Guvernul american a subliniat că gruparea islamistă palestiniană Hamás trebuie să accepte propunerea de armistițiu „imediat” și a insistat că prioritatea este încheierea conflictului și întoarcerea acasă a tuturor ostaticilor.
„Trebuie să încheiem acest război. Trebuie ca toți ostaticii să se întoarcă acasă. Iar Hamás trebuie să accepte această propunere pentru ca acest lucru să devină posibil. Președintele (Donald Trump) dorește ca Hamás să accepte această propunere chiar acum”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, într-o conferință de presă.
Întâlnirea dintre Trump și Netanyahu are loc în contextul în care negocierile indirecte dintre Israel și Hamás continuă „fără progrese”, după ce luni s-a încheiat la Doha, capitala Qatarului, cea de-a doua rundă de discuții mediate.