Netanyahu vorbeşte despre „o pace istorică” între Israel şi Arabia Saudită

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit, la tribuna Adunării Generale a ONU, la New York, despre „o pace istorică” între Israel şi Arabia Saudită, potrivit AFP.

915 afișări
Imaginea articolului Netanyahu vorbeşte despre „o pace istorică” între Israel şi Arabia Saudită

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pe punctul de a normaliza relaţiile cu Arabia Saudită şi că palestinienii nu ar trebui să ajungă să se "opună" acestui demers.

Adresându-se Adunării Generale a ONU, Netanyahu a evocat normalizarea relaţiilor cu trei ţări arabe, în 2020, spunând că acestea au "anunţat deja zorii unei noi ere".

"Dar cred că ne aflăm în pragul unei descoperiri şi mai spectaculose - o pace istorică între Israel şi Arabia Saudită".

"O astfel de pace va contribui în mare măsură la încheierea conflictului arabo-israelian. Ea va încuraja alte state arabe să îşi normalizeze relaţiile cu Israelul", a mai spus el.

Netanyahu a respins cu fermitate insistenţa liderului palestinian Mahmud Abbas că nu poate exista pace în Orientul Mijlociu fără un stat palestinian.

"Nu trebuie să le dăm palestinienilor un drept de veto asupra noilor tratate de pace cu statele arabe", a declarat Netanyahu.

În plus, a spus premierul israelian, Iranul „trebuie să se confrunte cu o ameninţare nucleară credibilă” pentru a fi împiedicat să-şi dezvolte programul nuclear: „Atât timp cât voi fi prim-ministru al Israelului, voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare".

În 2020, Israelul a stabilit relaţii cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Maroc, primele sale „normalizări” cu lumea arabă din ultimele decenii, după ce a făcut pace cu Egiptul şi Iordania.

Teheranul neagă că urmăreşte să obţină o bombă nucleară, dar a încălcat limitele privind îmbogăţirea uraniului stabilite într-un acord încheiat în 2015 sub egida SUA, în urma retragerii fostului preşedinte Donald Trump din acord şi a reintroducerii unor sancţiuni radicale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici