Netanyahu vrea o nouă abordare a negocierilor de pace cu palestinienii

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a pledat luni pentru o "nouă" abordare în vederea încheierii păcii cu palestinienii, care include o reluare imediată şi fără condiţii a negocierilor.

14 afișări
Imaginea articolului Netanyahu vrea o nouă abordare a negocierilor de pace cu palestinienii

Benjamin Netanyahu, premierul israelian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Netanyahu, care s-a exprimat de la Ierusalim în faţa Comisiei americano-israliene pentru probleme publice (Aipac), un grup puternic de lobby proisraelian din Statele Unite, nu a făcut referire la obiectivul unei soluţii cu două state (israelian şi palestinian), sprijinită de administraţia preşedintelui american Barack Obama.

"Cred că este posibil să ajungem (la pace), dar cred că acest lucru necesită o nouă abordare", a declarat el în cadrul conferinţei anuale a Aipac.

"Această nouă abordare pe care o propun presupune trei căi către pace între Israel şi palestinieni: o cale politică, o cale în domeniul securităţii şi una economică", a explicat el.

"Calea politică este că suntem pregătiţi să reluăm negocierile de pace fără întârziere şi fără condiţii prealabile, cu cât mai devreme, cu atât mai bine", a precizat el în faţa a 6.500 de delegaţi ai Aipac, ambasadori străini la Washington şi politicieni americani.

Calea privind securitatea presupune continuarea discuţiilor dintre generalul american Keith Dayon, în cooperare cu iordanienii, şi Autoritatea Palestiniană a preşedintelui Mahmoud Abbas în vederea susţinerii forţelor palestiniene de securitate.

"Calea economică înseamnă că suntem pregătiţi să colaborăm pentru eliminarea cât mai multor obstacole posibil pentru dezvoltarea (...) economiei palestiniene", a precizat el.

"Vrem să colaborăm cu Autoritatea Palestiniană în acest sens, nu ca un surogat al negocierilor, ci ca un motor", a menţionat premierul.

"Vreau ca tinerii palestinieni să ştie că au un viitor (...) vreau să aibă locuri de muncă", a adăugat el.

Cu această abordare "realistă" şi cu sprijinul lui Barack Obama şi a lui Mahmoud Abbas, "putem să-i înfruntăm pe sceptici, putem să surprindem lumea", a declarat el.

Netanyahu, care urmează să efectueze o vizită la Casa Albă în mai, a avertizat că nu va exista o pace fără securitate.

"Nu vom compromite niciodată securitatea Israelului. În al doilea rând, ca un acord de pace să fie încheiat, palestinienii trebuie să recunoască Israelul ca stat evreu", a reiterat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici