Nicolas Sarkozy a atins cel mai scăzut nivel de popularitate

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a atins, în iunie, cel mai scăzut nivel de popularitate de când a fost ales, în mai 2007, fiind susţinut de 34 la sută dintre respondenţi, o scădere de patru puncte procentuale, potrivit unui sondaj publicat luni de Liberation.

13 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy a atins cel mai scăzut nivel de popularitate

Nicolas Sarkozy a atins cel mai scăzut nivel de popularitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opiniile negative faţă de preşedintele francez atingeau 64 la sută (o creştere cu cinci puncte procentuale) potrivit acestei anchete, realizată de Institutul Viavoice în plină dezbatere asupra reformării sistemului de pensii. Aproximativ doi la sută dintre cei chestionaţi nu s-au pronunţat (o scădere cu un punct procentual).

Scăderea popularităţii lui Nicolas Sarkozy, după trei ani de preşedinţie şi o derută a dreptei, în urma recentelor alegeri regionale, survine în contextul în care reforma pensiilor, din care preşedintele a făcut o prioritate, suscită opoziţia majorităţii celor chestionaţi.

Aproximativ 55 la sută dintre respondenţi consideră "nedrepte" planurile Guvernului de a creşte vârsta de pensionare la 60 de ani, durata de cotizare şi valoarea contribuţiilor persoanelor cu venituri mari şi cu venituri din operaţiuni financiare.

Acest sondaj confirmă rezultatele mai multor anchete de opinie precedente, potrivit cărora o treime dintre francezi are încredere în abordarea de către Nicolas Sarkozy a problemelor ţării, cu doi ani înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale.

Astfel, aproximativ 34 la sută dintre francezi au încredere în preşedinte, potrivit unui barometru CSA, publicat în ediţia de duminică a cotidianului Le Parisien, iar peste şase francezi din zece (63 la sută) judecă negativ acţiunea lui Nicolas Sarkozy, de la sfârşitul lui 2007 şi până în prezent, în domeniul politicii sociale, potrivit unui sondaj CSA-Cap, publicat vineri.

Cota de încredere a lui Sarkozy nu atinge nici măcar 28 la sută (o scădere de două puncte procentuale într-o singură lună), potrivit barometrului lunar TNS Sofres Logica, publicat în ediţia din 3 iunie a Le Figaro Magazin.

În ceea ce priveşte opoziţia, liderul socialist şi director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strass-Kahn, ar câştiga alegerile prezidenţiale din primul tur, dacă acestea ar avea loc în prezent. Acesta este singurul candidat al Partidului Socialist care-l poate devansa pe Nicolas Sarkozy, potrivit unui sondaj Ifop, publicat la 1 iunie de Paris-Match.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici