Nicolas Sarkozy creează polemică în Franţa, criticând politica Parisului faţă de Siria

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a creat o polemică în Franţa prin criticile pe care le-a formulat în mod implicit la adresa politicii Parisului faţă de Siria, iritându-l pe ministrul de Externe Laurent Fabius care "se aştepta la altceva din partea unui fost preşedinte".

195 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy creează polemică în Franţa, criticând politica Parisului faţă de Siria

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mă mir că domnul Sarkozy doreşte să provoace o polemică asupra unui subiect atât de grav, în contextul în care noi ne aşteptam la altceva din partea unui fost preşedinte", a declarat Fabius într-un interviu care urmează să fie publicat în ediţia de vineri a cotidianului Le Parisien/Aujourd'hui.

După doar trei luni de la înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale, Sarkozy şi-a încetat tăcerea, la 7 august, punând în discuţie în mod implicit atitudinea preşedintelui francez François Hollande faţă de criza din Siria.

El a purtat o lungă convorbire la telefon cu preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNT, principalul organ al opoziţiei siriene) Abdel Basset Sayda, iar cei doi au anunţat că au analizat inclusiv "gravitatea crizei siriene şi necesitatea unei acţiuni politice rapide a comunităţii internaţionale în vederea evitării unor masacre".

Sarkozy şi Sayda au evocat "mari asemănări cu criza libiană", ţară care a fost în 2011 teatrul unei intervenţii militare internaţionale, al cărei vârf de lance a fost Franţa, sugerând astfel că ar fi potrivită o intervenţie militară în Siria.

Fabius a replicat că, "pe fond, situaţia Siriei este foarte diferită de cea a Libiei", "mai întâi din punct de vedere geostrategic, Siria fiind înconjurată, cum ar trebui să ştie toată lumea, de Irak, Liban (cu consecinţe asupra Israelului), Turcia şi Iordania". Pe de altă parte, "situaţiile militare nu sunt deloc asemănătoare: Siria dispune de importante stocuri de armament, inclusiv chimice", a subliniat ministrul francez de Externe.

"Diferenţele sunt atât de evidente, încât nicio ţară nu a cerut şi nici nu şi-a exprimat dorinţa cu privire la o intervenţie militară (...). Toate acestea mă fac să fiu surprins (de faptul că) pot fi exercitate responsabilităţi importante şi (că se poate) livra o analiză atât de rapidă", a adăugat Fabius.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici