Nicolas Sarkozy: Franţa nu trebuie "să regrete" războiul din Algeria

Nicolas Sarkozy a reiterat că Franţa nu poate să "regrete că a luptat" în războiul din Algeria, chiar dacă "abuzurile" şi "atrocităţile" comise de ambele părţi, în timpul acestui conflict, trebuie să fie "condamnate".

675 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy: Franţa nu trebuie "să regrete" războiul din Algeria

Nicolas Sarkozy: Franţa nu trebuie "să regrete" războiul din Algeria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Au fost abuzuri", comise în timpul războiului din Algeria (1954-1962), a declarat preşedintele-candidat pentru cotidianul Nice Matin. "Au fost comise atrocităţi de ambele părţi. Aceste abuzuri, aceste atrocităţi au fost şi trebuie să fie condamnate, dar Franţei nu poate să îi pară rău că a dus acest război", a adăugat el.

În timpul campaniei sale electorale din 2007, Sarkozy a promis, dacă va fi ales, să recunoască "oficial responsabilitatea Franţei în abandonarea şi uciderea persoanelor harki (algerieni musulmani care au sprijinit prezenţa franceză în Algeria)", un angajament pe care este acuzat că nu l-a respectat.

"Repatriaţii şi harki au fost victimele decolonizării" şi "fiecare francez trebuie să fie conştientă de suferinţa pe care ei au îndurat-o", a declarat Sarkozy.

"Dar unde este responsabilitatea Franţei? Faptul că a fost o putere colonială sau că a acceptat un proces de decolonizare, în Algeria, la fel cum au fost constrânse să o facă toate puterile coloniale? Franţa nu poate fi vinovată de tot şi de opusul său. Franţa îşi asumă istoria ei, asta-i tot ", a menţionat Nicolas Sarkozy.

Aproximativ 200.000 de musulmani "auxiliari" au fost recrutaţi de către armata franceză în timpul războiului din Algeria.

Aniversarea a 50 de ani de la acordul de la Evian, reziliat, va fi sărbătorită pe 18 martie. Omagierea populaţiei hakis şi a auxiliarilor are loc anual pe 25 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici