Nigeria cere Boko Haram eliberarea a peste 200 de eleve răpite, în schimbul unei amnistii

Autorităţile nigeriene, care încă aşteaptă întoarcerea a peste 200 de liceene răpite în 2014 de Boko Haram, propun grupării amnistierea deţinuţilor islamişti în schimbul libertăţii fetelor, informează site-ul Ouest France.

779 afișări
Imaginea articolului Nigeria cere Boko Haram eliberarea a peste 200 de eleve răpite, în schimbul unei amnistii

Nigeria cere Boko Haram eliberarea a peste 200 de eleve răpite, în schimbul unei amnistii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a declarat că este pregătit să amnistieze prizonieri membri ai grupării Boko Haram, aflaţi în detenţie în închisorile din ţară, în schimbul eliberării a peste 200 de liceene din oraşul nigerian Chibok, răpite cu aproximativ un an şi jumătate în urmă.

"Dacă responsabilii Boko Haram acceptă să ne înapoieze fetele din Chibok, pe toate, noi am putea lua decizia de acordare a amnistiei" prizonierilor lor, a spus acesta într-un interviu acordat pentru AFP la Paris, în cadrul ultimei zile de vizită în Franţa.

Pe data de 14 aprilie 2014, 276 de liceene au fost răpite în Chibok, în statul Borno, bastion al grupării Boko Haram în nord-estul Nigeriei. Unele dintre ele au reuşit să scape, însă statul nu are nicio veste privind majoritatea dintre aceste tinere. Liderul Boko Haram a difuzat pe data de 12 mai 2014 o înregistrare video în care apar 130 de tinere prezentate ca eleve nigerine răpite la jumătatea lui aprilie a aceluiaşi an în nord-estul ţării, afirmând că le-a convertit la islam şi cerând eliberarea unor membri ai grupării islamiste în schimbul unor tinere.

Abubakar Shekau vorbeşte timp de 17 minute, într-o înregistrare video obţinută de AFP, în care apar, ulterior, peste 100 de adolescente care poartă vălul islamic integral, rugându-se, în aer liber, într-un loc neidentificat.

"Pe aceste fete, de care sunteţi atât de îngrijoraţi, le-am eliberat (...) şi ştiţi cum le-am eliberat? Aceste fete au devenit musulmane", spune Shekau.

"Le vom elibera după ce ne veţi elibera fraţii" încarceraţi de către autorităţile nigeriene, adaugă el.

Shekau a precizat atunci că un eventual schimb va viza doar fetele "care nu s-au convertit la islam", cele care au acceptat să devină musulmane fiind de-acum "surori".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici