"Nimeni nu are mâinile curate". Obama îndeamnă la reflecţie pe fondul conflictului dintre Israel şi Hamas

Fostul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat că nu trebuie să fie ignorată complexitatea războiului dintre Israel şi Hamas, adăugând că "noi toţi suntem complici".

880 afișări
Imaginea articolului "Nimeni nu are mâinile curate". Obama îndeamnă la reflecţie pe fondul conflictului dintre Israel şi Hamas

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

"Dacă vreţi să rezolvaţi problema, atunci trebuie să luaţi în considerare întregul adevăr. Şi apoi trebuie să recunoşti că nimeni nu are mâinile curate, că toţi suntem complici într-o anumită măsură", a declarat el într-un interviu extras din podcastul Pod Save America, publicat sâmbătă, potrivit Politico.

Reflectând asupra preşedinţiei sale, Obama a pus întrebarea: "Ei bine, ar fi fost altceva ce aş fi putut face?".

Fostul preşedinte a susţinut că este important să recunoaştem mai multe adevăruri aparent contradictorii: Acţiunile Hamas au fost "îngrozitoare", dar "ocupaţia şi ceea ce li se întâmplă palestinienilor" au fost, de asemenea, "insuportabile".

Obama s-a pronunţat anterior asupra conflictului, afirmând că orice acţiune a Israelului care ignoră costul uman al războiului împotriva Hamas "s-ar putea întoarce împotriva sa în cele din urmă".

Într-un discurs ţinut vineri la Democracy Forum din Chicago, Obama a declarat că "este imposibil să fii lipsit de pasiune în faţa acestui carnagiu. Este greu să te simţi plin de speranţă. Imaginile cu familiile în doliu, cu trupurile scoase din dărâmături, ne obligă pe toţi să facem o socoteală morală".

"Toate acestea au loc pe fundalul deceniilor de eşecuri în obţinerea unei păci durabile atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni, o pace care să se bazeze pe o securitate reală pentru Israel, pe recunoaşterea dreptului său la existenţă şi o pace care să se bazeze pe sfârşitul ocupaţiei şi pe crearea unui stat viabil şi pe autodeterminarea poporului palestinian", a adăugat el.

În calitate de preşedinte, Obama a avut o relaţie tensionată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, inclusiv în ceea ce priveşte natura unei soluţii cu două state la conflictul israeliano-palestinian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici