Nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală în apa mării, la Fukushima

Un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât cel legal admis a fost măsurat în probele prelevate din mare la 300 de metri sud de centrala nucleară avariată de la Fukushima (nord-estul Japoniei), a anunţat miercuri operatorul TEPCO.

67 afișări
Imaginea articolului Nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală în apa mării, la Fukushima

Nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală în apa mării, la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre cel mai mare nivel măsurat de iod 131, de la începutul catastrofei declanşate la 11 martie de un cutremur foarte puternic urmat de un tsunami devastator.

Duminică a fost anunţat un nivel de iod radioactiv de 1.850 de ori mai mare decât nivelul legal admis în probele de apă prelevată la câteva sute de metri de Fukushima.

De la începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroase produse radioactive, în principal iod şi cesiu, transportate de miile de tone de apă care au fost vărsate de salvatori pentru a răci instalaţiile, dintre care o parte s-a scurs în Pacific, în apropierea zonei de intervenţie.

Potrivit TEPCO şi Agenţiei japoneze pentru Securitate Nucleară, această radioactivitate scursă în mare se diluează o dată cu mareea, iar riscul asupra alegelor şi animalelor marine nu este important.

Dar, potrivit altor specialişti, aceste particule radioactive din Oceanul Pacific nu vor avea consecinţe majore la scară planetară, însă ar putea avea un impact notabil, chiar de durată, asupra vieţii marine în largul centralei japoneze.

Tehnicienii care luptă de aproape 20 de zile pentru a evita producerea unei catastrofe majore la Fukushima, sunt blocaţi în desfăşuarea operaţiunilor lor de bălţi de apă cu un nivel important de radioactivitate, care s-au format în sălile şi galeriile tehnice.

Ei se confruntă cu un cerc vicios, pentru că este vital să răcească reactoarele, dar cu cât utilizează mai multă apă, cu atât cresc mai mult bălţile radioactive. Şi cu cât varsă mai puţină apă, cu atât temperatura creşte în reactoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici