Nivelul radiaţiilor este normal la Kiev şi în zona interzisă din Cernobîl

Nivelul radiaţiilor era normal, luni seara, la Kiev şi în zona interzisă din Cernobîl, a anunţat serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, după incendiul declanşat în această zonă şi stins sâmbătă, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

459 afișări
Imaginea articolului Nivelul radiaţiilor este normal la Kiev şi în zona interzisă din Cernobîl

Nivelul radiaţiilor este normal la Kiev şi în zona interzisă din Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Nivelul radiaţiilor era de 12 microroentgeni pe oră la Kiev, nivelul de siguranţă fiind de 30 de microroentgeni pe oră. La Cernobîl nivelul era de 24 de microroentgeni pe oră, nivelul de siguranţă fiind de 50 de microroentgeni pe oră, iar la instalaţiile industriale ale centralei nucleare era de 59 de microroentgeni pe oră, nivelul de siguranţă fiind de 140 de microroentgeni pe oră", a declarat serviciul pentru situaţii de urgenţă.

Un incendiu a izbucnit în pădurea Ciornobîlska Puscea din zona interzisă din Cernobîl şi în zona de evacuare obligatorie din apropiere de satele Buriakivka, Rudnia-Illineţka, Hlinka şi Lubianka din districtul Ivankivski la 28 aprilie. Incendiul a fost localizat la 29 aprilie şi stins la 2 mai.

Incendiul, care a afectat 320 de hectare de vegetaţie, a provocat un val de panică, propagat pe reţele de socializare.

Autorităţile nu exclud ipoteza provocării cu intenţie a incendiului.

Explozia de la reactorul numărul patru al Centralei nucleare de la Cernobîl, în aprilie 1986, a contaminat o parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarusul. Autorităţile sovietice de atunci au ţinut mult timp ascunsă amploarea celei mai mari catastrofe din istoria nucleară civilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici