Noi acuzaţii de extremism la adresa lui Alexei Navalnîi. Opozantul rus riscă să stea zeci de ani după gratii

Liderul opoziţiei Alexey Navalnîi, încarcerat, a apărut luni în faţa unui tribunal rus pentru a se apăra de noi acuzaţii de extremism, într-un proces care ar putea prelungi cu zeci de ani perioada sa de închisoare.

972 afișări
Imaginea articolului Noi acuzaţii de extremism la adresa lui Alexei Navalnîi. Opozantul rus riscă să stea zeci de ani după gratii

Noi acuzaţii de extremism la adresa lui Alexei Navalnîi. Opozantul rus riscă să stea zeci de ani după gratii

Navalny, care execută deja sentinţe care totalizează 11 ani şi jumătate într-un centru de maximă securitate, a fost acuzat în 2021 de presupusa "creare a unei comunităţi extremiste", potrivit unui raport din acel an al presei de stat ruse TASS.
 
El şi susţinătorii săi susţin că arestarea şi încarcerarea sa au fost motivate politic, menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN
 
În comentariile postate pe contul său de Twitter, Navalnîi a declarat că acuzaţiile "absurde" ar putea duce la petrecerea a încă 30 de ani în spatele gratiilor.
 
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, îmbrăcat în haine negre de puşcărie, a apărut la audierea sa în persoană într-o sală de judecată din colonia penală IK-6 de la Melekhovo.
 
Jurnaliştii nu au fost admişi în sala de judecată, fiind nevoiţi să urmărească dezbaterile prin intermediul unei transmisiuni în direct cu o calitate audio slabă. Echipa de comunicare a lui Navalnîi s-a plâns de faptul că nu a putut auzi ce se discută.
 
În comentariile postate pe contul lor de Telegram, echipa lui Navalnîi a criticat instanţa pentru organizarea unei "transmisiuni în direct cu un sunet monstruos, în care sensul a ceea ce se întâmplă poate fi ghicit doar prin cuvinte izolate, în timp ce tot timpul numesc procesul deschis".
 
Aşezat la o masă lungă împreună cu avocaţii săi Vadim Kobzev, Olga Mikhailova şi Svetlana Davyodva, Navalny a cerut ca părinţii săi să fie lăsaţi să intre în sală. Judecătorul Andrey Suvorov a declarat că va analiza cererea mai târziu.
 
Echipa lui Navalnîi l-a contestat pe judecătorul Andrey Suvorov şi i-a cerut să se recuze, potrivit postărilor echipei pe Telegram. Nu a fost imediat clar pe ce motive au cerut recuzarea. Judecătorul a refuzat cererea.
 
De asemenea, echipa lui Navalnîi a pus sub semnul întrebării şi locaţia audierii lui Navalnîi.
 
"Într-o situaţie normală, o persoană condamnată pentru perioada unui nou proces penal este dusă de la colonie la un centru de detenţie preventivă, iar audierile au loc în sala de judecată. Dar în cazul lui Navalnîi, desigur, este mai avantajos să aibă loc un proces la 250 de kilometri de Moscova şi la 70 de kilometri de cel mai apropiat oraş mare - Vladimir", a declarat echipa pe Telegram.
 
La audiere este prezent şi Daniel Kholodny, fostul director tehnic al canalului de YouTube Navalny Live, acuzat în acelaşi caz de extremism.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici