Noi detalii în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. Ce l-a sfătuit consilierul pentru Afaceri Politice al lui Donald Trump pe prinţul moştenitor saudit

Jared Kushner, consilierul pentru Afaceri Politice al preşedintelui SUA Donald Trump, a declarat marţi că l-a îndemnat pe prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, să fie transparent privind circumstanţele asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

786 afișări
Imaginea articolului Noi detalii în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. Ce l-a sfătuit consilierul pentru Afaceri Politice al lui Donald Trump pe prinţul moştenitor saudit

Noi detalii în cazul asasinării junralistului Jamal Khashoggi. Ce l-a sfăturit consilierul pentru Afaceri Politice al lui Trump pe prinţul moştenitor saudit

În cursul unei dezbateri organizate de revista Time, Jared Kushner nu a precizat când a discutat cu prinţul saudit despre cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, rezident în SUA, asasinat în octombrie 2018 în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul. Dar Jared Kushner a discutat telefonic cu prinţul Salman imediat după asasinat şi s-a întâlnit cu el la Riyad în februarie.

"Sfatul pe care l-am dat a fost să fie cât mai transparent. Trebuie să ne asigurăm că este responsabilitate pentru ce s-a întâmplat", a declarat Kushner, citat de agenţia de presă Reuters.

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) suspectează că asasinatul a fost ordonat de prinţul Mohammed bin Salman, dar Arabia Saudită a respins acuzaţiile.

Întrebat despre concluziile comunităţii de informaţii din Statele Unite, Jared Kushner a precizat: "Nu am de gând să contest recomandările serviciilor de informaţii americane".

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici