Noi DEZVĂLUIRI în scandalul de spionaj: Zeci de milioane de apeluri telefonice din Norvegia, spionate de NSA

Agenţia americană Naţională de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate în Norvegia în decurs de doar o lună, dezvăluie ziarul norvegian Dagbladet în ediţia de marţi, pe baza unor documente furnizate de către Edward Snowden.

320 afișări
Imaginea articolului Noi DEZVĂLUIRI în scandalul de spionaj: Zeci de milioane de apeluri telefonice din Norvegia, spionate de NSA

Noi DEZVĂLUIRI în scandalul de spionaj: Zeci de milioane de apeluri telefonice din Norvegia, spionate de NSA

Norvegia devine astfel a şasea ţară în care se dezvăluie că a fost operat programul de spionaj al agenţiei însărcinate cu interceptarea comunicaţiilor, după Germania, Franţa, Spania, Brazilia şi India, potrivit ziarului.

"Prietenii nu ar trebui să se supravegheze între ei", a reacţionat premierul norvegian Erna Solberg, contactată de postul public NRK.

"Informaţiile şi cooperarea în domeniul informaţiilor sunt legitime, dar este necesar să fie ţintite asupra unor suspiciuni şi ameninţări concrete", a spus ea, subliniind că Norvegia discută despre această problemă cu Statele Unite.

NSA nu ar fi spionat conţinutul comunicaţiilor, ci metadatele acestora, adică datele despre identitatea interlocutorilor, locul şi durata apelurilor.

"Este foarte grav şi este în mod evident inacceptabil că există programe de supraveghere a cetăţenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reacţionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protecţia datelor.

"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.

Contactate de Dagbladet, autorităţile norvegiene au declarat că nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de telecomunicaţii, Telenor şi Netcom, au declarat pentru jurnal că nu au oferit acces NSA.

"În ceea ce priveşte activităţile în domeniul informaţiilor, nu putem comenta cazuri individuale", a declarat pentru AFP Marit Andersen, o purtătoare de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite la Oslo.

"Am spus deja că Statele Unite colectează informaţii ca toate celelalte ţări", a adăugat ea.

Potrivit Dagbladet, cazul vizează aproximativ 33,2 milioane de apeluri efectuate în perioada 10 decembrie 2012-8 ianuarie 2013, dar programul de supraveghere ar fi putut opera atât înainte cât şi după această perioadă.

Este vorba despre aproximativ 10% din toate comunicaţiile telefonice efectuate în Norvegia în decurs de o lună, potrivit Datatilsyn. Dagbladet scrie că acest lucru face din Norvegia, care are cinci milioane de locuitori, ţara cel mai intensiv spionată în ceea ce priveşte populaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici