Noi dezvăluiri WikiLeaks - Julian Assange denunţă minciunile ascunse de spionii privaţi: Analiştii de la Stratfor "se joacă de-a James Bond în mod absurd"

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat, luni, la Londra cã mesajele agenţiei americane de informaţii şi analiză strategică Stratfor pubicate de site-ul său vor dezvălui "minciunile ascunse de spionii privaţi".

1074 afișări
Imaginea articolului Noi dezvăluiri WikiLeaks - Julian Assange denunţă minciunile ascunse de spionii privaţi: Analiştii de la Stratfor "se joacă de-a James Bond în mod absurd"

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cursul ultimilor zece ani", aceste firme de informaţii au "prosperat în Statele Unite şi în alte ţări, fără a da socoteală", a explicat australianul în cadrul unei conferinţe de presă, cu câteva ore după ce WikiLeaks a anunţat publicarea, în săptămânile următoare, a peste cinci milioane de e-mailuri.

Potrivit WikiLeaks, aceste e-mailuri vor permite dezvăluirea unor practici care merg de la "tehnici de spionaj dubioase până la un caz de insider trading cu Goldman Sachs".

Assange i-a acuzat pe analiştii de la Stratfor că "se joacă de-a James Bond în mod absurd şi adeseori ineficient".

Potrivit WikiLeaks, primele e-mailuri publicate luni sugerează că Dow Chemical, firma-mamă a companiei responsabile de catastrofa de la Bhopal din 1984, a plătit agenţia pentru a spiona grupurile de apărare a victimelor. Altele arată cum Coca-Cola a desemnat-o să ancheteze asociaţia pentru apărarea animalelor, Peta.

O parte "substanţială" a finanţării Stratfor provine de la agenţii guvernamentale, inclusiv Departamentul american de Securitate Internă, susţine WikiLeaks, care nu a furnizat cifre precise.

Aceste e-mailuri arată, de asemenea, că Stratfor a supravegheat WikiLeaks, a asigurat Assange.

Australianul a refuzat să precizeze cum a intrat site-ul său în posesia acestor e-mailuri care datează din perioada 2004-2011, dar grupul de hackeri Anonymous a anunţat în decembrie că au piratat aceste mesaje.

Stratfor a denunţat "o încălcare deplorabilă" a politicii de "confidenţialitate", subliniind că unele e-mailuri ar putea "fi autentice", dar altele ar putea fi "falsificate".

Assange, al cărui site s-a remarcat în 2010 prin publicarea unor documente militare secrete despre Irak şi Afganistan şi a telegramelor diplomatice americane, este arestat la domiciliu în Marea Britanie de peste un an.

El aşteaptă ca justiţia britanică să se pronunţe definitiv în privinţa mandatului de arestare emis împotriva lui de Suedia într-un caz de viol şi agresiune sexuală, pe care le neagă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici