Noi explozii zguduie Kievul, în timp ce preşedintele Zelenski este la Haga

Noi explozii au fost auzite joi la Kiev şi în alte oraşe ucrainene, la o zi după ce Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat un atac cu drone asupra Kremlinului.

2451 afișări
Imaginea articolului Noi explozii zguduie Kievul, în timp ce preşedintele Zelenski este la Haga

Noi explozii zguduie Kievul, în timp ce preşedintele Zelenski este la Haga

Atacuri au fost raportate şi în Zaporojie şi Odesa, în sud, potrivit BBC.

Atacurile aeriene au loc în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să vorbească la Haga, în cadrul unei vizite neaşteptate în Olanda.

El va vizita, de asemenea, Curtea Penală Internaţională, care investighează presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să-l asasineze pe preşedintele Vladimir Putin, dar Zelenski a negat că ţara sa a comis atacul.

Miercuri, el a declarat: „Noi nu îl atacăm pe Putin sau Moscova. Luptăm pe teritoriul nostru. Ne apărăm satele şi oraşele”.

Zelenski a vorbit în Finlanda, unde a făcut o vizită surpriză şi s-a întâlnit cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu liderii Suediei, Norvegiei, Danemarcei şi Islandei.

În timpul vizitei sale în Olanda, Zelensky este aşteptat să se întâlnească cu prim-ministrul olandez Mark Rutte. Presa olandeză a declarat că cei doi vor discuta probabil despre cererile lui Zelenski pentru mai mult sprijin militar - şi anume arme cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă.

În ianuarie anul trecut, Rutte a declarat că furnizarea de avioane de luptă nu este un tabu, deşi o astfel de acţiune ar fi „un pas următor foarte mare”.

În urma presupuselor atacuri cu drone, Rusia a ameninţat că va riposta când şi unde va considera necesar.

Miercuri, loviturile ruseşti asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei au ucis 21 de persoane. Oficialii au declarat că printre victime se numără clienţi ai unui supermarket şi angajaţi ai unei companii energetice care efectuau reparaţii.

Iar în primele ore ale dimineţii de joi, sirenele de raid aerian au răsunat în multe regiuni ucrainene. Explozii puternice au fost raportate în Kiev şi Odesa.

În acelaşi timp, o dronă a lovit o rafinărie de petrol din sudul Rusiei, incendiind o parte a acesteia - cel mai recent dintr-o serie de explozii, incendii şi atacuri cu drone care au avut loc în Rusia în ultimele săptămâni.

Unii comentatori au susţinut că presupusul atac cu dronă asupra Kremlinului a fost condus intern şi pus în scenă în mod intenţionat de Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că este „extrem de improbabil ca două drone să fi putut penetra mai multe straturi de apărare aeriană şi să fi detonat sau să fi fost doborâte chiar deasupra inimii Kremlinului într-un mod care a oferit imagini spectaculoase surprinse frumos de camerele de luat vederi”.

Acesta a afirmat că „Rusia a pus probabil în scenă acest atac în încercarea de a aduce războiul acasă la un public intern rus şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare mai largă a societăţii”.

Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, a declarat că el crede că Rusia a înscenat atacul asupra Kremlinului pentru a încerca să „arate un fel de escaladare din partea Ucrainei”.

Dar alţi comentatori nu au fost de acord, spunând că Rusia nu ar avea prea mult interes să pară „slabă”, organizând un atac care face Kremlinul să pară vulnerabil.

De asemenea, ar duce la întrebări cu privire la cât de bine a fost protejat Putin şi despre eficienţa apărării aeriene ruseşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
explozie,
zelenski,
haga

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici