Noi incidente la Salonic, în cadrul manifestaţiilor de protest din Grecia

Noi incidente au izbucnit luni, la Salonic, în nordul ţării, unde aproximativ 300 de studenţi şi liceeni au distrus maşini şi au spart geamurile magazinelor, pentru a protesta faţă de moartea unui adolescent ucis sâmbătă de poliţie la Atena.

126 afișări
Imaginea articolului Noi incidente la Salonic, în cadrul manifestaţiilor de protest din Grecia

Calm relativ în Grecia, după protestele de la sfârşitul săptămânii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Violenţele au avut loc în cursul dimineţii, în centrul celui de-al doilea oraş ca mărime din Grecia, în apropierea unui comisariat, fără ca poliţia să intervină.

Fapte similare au avut loc duminică la Salonic, unde mai multe magazine, bănci şi maşini au fost vandalizate de grupuri de tineri în timpul unei manifestaţii la care au participat 2.000 de persoane, organizate după moartea lui Andreas Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, ucis de un poliţist la Atena.

Manifestaţii sunt prevăzute în acest oraş luni după-amiază, în timp ce Universitatea din Salonic, ocupată de studenţi, a fost închisă pentru cel puţin două zile de rectorat.

Moartea lui Andreas Grigoropoulos a provocat un val de manifestaţii şi ciocniri între protestatari şi poliţie în principalele oraşe din Grecia, începând de sâmbătă seara, acestea calificate de poliţie drept "cel mai mare val împotriva poliţiei" din această ţară.

Violenţele au provocat pagube la Atena în 24 de bănci şi 35 de magazine şi s-au soldat cu avarierea a 24 de maşini, 12 locuinţe şi a unui birou al partidului conservator aflat la guvernare, Noua Democraţie (ND), potrivit unui bilanţ întocmit de pompierii din capitala elenă.

Şase maşini ale poliţiei au fost, de asemenea, incendiate, a precizat serviciul de pompieri. Birourile ND au fost atacate şi la Salonic şi Kavala, în nordul ţării. Tinerii au atacat direcţia de poliţie din Kavala, precum şi prefectura din La Canee, în Creta, unde manifestanţii au aruncat cu pietre.

Au fost semnalate şi atacuri cu cocteiluri Molotov în oraşele Drama (nord) şi Komotini (nord-est), regiuni considerate susţinătoare ale Guvernului, unde manifestaţiile sunt foarte rare.

Citeşte şi:

Grecia: Proteste violente, după un incident soldat cu moartea unui tânăr (Video)

Magazine şi bănci, atacate cu proiectile incendiare la Atena

Paisprezece poliţişti şi şase manifestanţi, uşor răniţi în timpul protestelor din Grecia

Exarhia, cartier boem şi contestatar al Atenei

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici