Noi proteste violente într-o regiune tibetană din sud-vestul Chinei

Noi proteste violente au izbucnit, joi seara, într-o regiune tibetană din sud-vestul Chinei, un oficial local fiind grav rănit, relatează presa de stat chineză.

9 afișări
Imaginea articolului Noi proteste violente într-o regiune tibetană din sud-vestul Chinei

Noi proteste violente într-o regiune tibetană din sud-vestul Chinei

"Violenţele au izbucnit la sediul Primăriei orăşelului Donggu", anunţă agenţia China Nouă, care susţine că oficialul a fost atacat.

Orăşelul Donggu este situat în prefectura Ganzi (provincia Sichuan), o zonă unde în ultimele săptămâni au avut loc proteste de amploare împotriva autorităţilor chineze.

"Poliţia a fost obligată să tragă focuri de avertisment pentru a înăbuşi violenţele" a precizat un oficial din cadrul prefecturii.

"Un oficial a fost atacat şi rănit grav în timpul violenţelor", potrivit unui raport care nu a explicat cauza izbucnirii violenţelor în care au fost implicaţi etnicii tibetani, ce au protestat împotriva Guvernului chinez, cerând întoarcerea în ţară a liderului budist exilat, Dalai Lama.

Violenţele care s-au răspândit ulterior în aproape întreaga regiune, au izbucnit în Lhasa, capitala provinciei Tibet, în urmă cu mai multe săptămâni, oficiali tibetani promiţând vineri procese imediate împotriva protestatarilor.

Potrivit autorităţilor chineze, 19 persoane au murit în Lhasa, dar potrivit reprezentanţilor lui Dalai Lama, 140 de persoane au fost ucise în timpul violenţelor din capitala tibetană şi din zonele învecinate.

Tribunalele regionale au anunţat că vor susţine pedepsirea protestatarilor, vor pronunţa verdicte şi vor ajuta la consolidarea campaniei guveramentale împotriva lui Dalai Lama.

Ofiţerul de rang înalt al Poliţiei din Tibet, Baima Chilin, le-a cerut judecătorilor să "utilizeze arma legii pentru a ataca duşmanii, să pedepsească infracţiunile, să protejeze poporul şi să menţină stabilitatea", relatează Tibet Daily.

Baima Chilin a dat ordin pentru procese rapide şi a declarat că judecătorii "se bucură de încrederea Partidului".

Un site oficial tibetan a precizat joi că poliţia a arestat 800 de persoane care au fost implicate în protestele de la Lhasa, în timp ce 280 dintre aceştia s-au predat. Şi călugării care au fost implicaţi în proteste au fost puşi sub aczuare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici