Noi violenţe în Siria: Peste 30 de morţi în confruntările din oraşul Homs

Confruntări între susţinătorii regimului şi opozanţi au avut loc la Homs, în centrul Siriei, soldându-se cu 30 de morţi în ultimele 24 de ore, fără ca forţele de ordine să intervină, a declarat duminică şeful Observatorului sirian pentru drepturile omului, Rami Abdel Rahmane.

341 afișări
Imaginea articolului Noi violenţe în Siria: Peste 30 de morţi în confruntările din oraşul Homs

Peste 30 de morţi în confruntările din oraşul sirian Homs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Peste 30 de civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore la Homs în confruntările dintre opozanţii şi susţinătorii (regimului), care au izbucnit sâmbătă seara", a declarat Rahmane, contactat de AFP.

"Aceste confruntări reprezintă o schimbare periculoasă care aduce atingere revoluţiei (siriene) şi servesc intereselor inamicilor săi, care vor să o transforme în război civil", a deplâns el.

"Când au început ciocnirile, cele două tabere se băteau cu bastoane şi, ulterior, au trecut la arme de foc", a declarat el. "Un număr mare" de persoane au fost ucise de persoanele înarmate prinse în ambuscadă, potrivit lui.

Confruntările au început în cartierul Hadara, apoi s-au auzit în mai multe cartiere din Homs, fără ca forţele de ordine să se interpună, a precizat Rahmane.

Ciocnirile, care au început sâmbătă seara, s-au produs după asasinarea, la Homs, a trei susţinători ai regimului răpiţi săptămâna trecută de persoane necunoscute şi ale căror cadavre dezmembrate au fost primite sâmbătă de rudele lor.

Un calm precar domnea duminică seara la Homs, unde armata a fost mobilizată în toate cartierele, a povestit un martor ocular contactat prin telefon.

Potrivit lui, este vorba despre confruntări interconfesionale, care s-au desfăşurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, a adăugat el, subliniind că mai multe magazine au fost jefuite.

Violenţele au avut loc "în faţa forţelor de securitate", a confirmat acest martor.

Militarii au pătruns, duminică, în oraşul Zabadani (sud), unde s-au desfăşurat importante manifestaţii împotriva regimului, a declarat un alt militant.

"Forţele armate şi de securitate au pătruns astăzi în Zabadani. Ele au percheziţionat casele şi au arestat peste 50 de persoane" în acest oraş situat la 50 de kilometri nord-vest de Damasc şi în apropiere de frontiera libaneză, a afirmat şeful Ligii siriene pentru drepturile omului, Abdel Karim Rihawi.

De altfel, militarii au recurs la o "vastă campanie de arestare" la Qatana, la 25 de kilometri la sud de Damasc, arestând în special o figură emblematică a opoziţiei, scriitorul Ali Abdallah, a declarat Liga.

Militarii se pregătesc să pătrundă în al-Bou Kamal, în estul Siriei, unde situaţia este "explozivă" din cauza "grupărilor armate" care alimentează tulburările, a afirmat duminică publicaţia siriană al-Watan, apropiată puterii.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, un civil a fost ucis şi mai mulţi alţii au fost răniţi, sâmbătă, la al-Bou Kamal, când forţele de securitate au deschis focul pentru a dispersa o reuniune împotriva puterii.

Dar agenţia oficială Sana a vorbit despre "bande teroriste înarmate care au luat cu asalt o clădire publică şi au confiscat armele depozitate aici". Trei membri dintre forţele de ordine au fost ucişi şi alţi doi au fost răpiţi, a adăugat agenţia.

De la începutul revoltei, regimul atribuie violenţele unor grupări armate care încearcă să provoace haos.

Siria este devastată de patru luni de o mişcare de contestare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care a răspuns printr-o presiune care s-a soldat deja cu 1.400 de morţi, cu arestarea a peste 12.000 de persoane şi exodul altor câtorva mii, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici