Norvegia refuză să distrugă o parte din arsenalul chimic sirian pe teritoriul său

Norvegia a anunţat vineri că nu va da curs cererii Statelor Unite de a distruge o parte din arsenalul chimic sirian pe teritoriul său, considerând prea restrâns calendarul stabilit pentru efectuarea acestei sarcini.

415 afișări
Imaginea articolului Norvegia refuză să distrugă o parte din arsenalul chimic sirian pe teritoriul său

orvegia refuză să distrugă o parte din arsenalul chimic sirian pe teritoriul său (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"În acord cu Statele Unite, am conchis că, pe baza termenelor prevăzute în rezoluţia ONU (...), nu mai este de actualitate să luăm în considerare Norvegia ca loc de distrugere", a declarat ministrul de Externe, Boerge Brende.

De asemenea, Norvegia nu dispune de "echipamente tehnice" adecvate şi are "limite juridice" în acest domeniu, a adăugat şeful diplomaţiei norvegiene.

Adoptată la sfârşitul lunii septembrie de Consiliul de Securitate pentru a evita o intervenţie militară americană împotriva Siriei ca represalii la un atac chimic, Rezoluţia numărul 2.118 prevede distrugerea întregului arsenal chimic sirian înainte de 30 iunie 2014. Arsenalul chimic sirian este estimat la 1.000 de tone.

Miercuri, Brende a declarat că ţara sa va examina "foarte serios" o cerere a Statelor Unite de a distruge o parte din arsenalul chimic sirian pe teritoriul său.

Ministrul norvegian a menţionat atunci anumite obstacole care ar împiedica ţara sa să dea curs cererii americane, între care lipsa unei expertize în domeniu şi infrastructurilor adaptate pentru efectuarea acestei sarcini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici