Norvegia vrea să închirieze locuri de închisoare în Olanda: "Situaţia este urgentă"

Norvegia şi-a exprimat luni intenţia de a închiria locuri de închisoare în Olanda, pentru a-şi decongestiona sistemul carceral, supraaglomerat.

646 afișări
Imaginea articolului Norvegia vrea să închirieze locuri de închisoare în Olanda: "Situaţia este urgentă"

Norvegia vrea să închirieze locuri de închisoare în Olanda: "Stuaţia este urgentă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu scopul de a ne creşte în mod substanţial capacitatea carcerală pe termen scurt, negociem în prezent cu autorităţile olandeze pe tema închirierii unui spaţiu de detenţie în Olanda", a declarat ministrul norvegian al Justiţiei Anders Anundsen, citat într-un comunicat.

În lipsa locurilor, aproximativ 1.300 de persoane aşteaptă să-şi ispăşească pedepsele în această ţară scandinavă, potrivit ministerului.

Lucrări importante de întreţinere în închisorile existente, amânate mult timp, riscă să conducă la o supraaglomerare şi să antreneze închiderea temporară, parţială sau totală a unor închisori, a adăugat ministerul.

"Situaţia este urgentă", a subliniat Anundsen.

Potrivit postului TV2 Nyhetskanalen, este vora despre închirierea a până la 300 de locuri în închisori din Olanda.

Dispunând de locuri vacante în penitenciare, autorităţile olandeze au reacţionat în mod pozitiv.

"Olanda şi Norvegia au încheiat un acord preliminar pe tema închirierii unei capacităţi carcerale olandeze de ordinul a câteva sute de locuri", a anunţat Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei într-un comunicat separat.

Deţinuţii îşi vor ispăşi pedepsele în regim penitenciar norvegian - cunoscut ca liberal -, sub responsabilitatea unui guvernator de închisoare norvegian, şi vor reveni în ţară după ispăşirea pedepsei, a precizat aceeaşi sursă.

Olanda închiriază deja locuri de închisoare Belgiei, o ţară afectată de asemenea de o suprapopulare carcerală. Este vorba despre un întreg penitenciar, la Tilburg.

Norvegia intenţiona şi anul trecut să închirieze locuri de închisoare în Suedia vecină, dar acest proiect s-a lovit de reticenţe la Stockholm, circumspect la ideea de a fi nevoit să-şi adapteze legislaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici