Nou proces în cazul asasinării ziaristei Anna Politkovskaia

Un nou proces vizând trei presupuşi complici la asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia a început, miercuri, la Moscova, în contextul în care apărarea şi partea civilă solicită o nouă anchetă, după achitarea inculpaţilor.

30 afișări
Imaginea articolului Nou proces în cazul asasinării ziaristei Anna Politkovskaia

Un nou proces în cazul asasinării ziaristei Anna Politkovskaia a început în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Declar procesul deschis", a afirmat Nikolai Tkaciuc, judecător la tribunalul militar din capitala rusă, unde se desfăşoară audierile.

În acest dosar sunt inculpate trei persoane. Ele au fost achitate în luna februarie de un juriu, în cursul unui prim proces marcat de numeroase încălcări ale regulilor de procedură, care au determinat Curtea Supremă de Justiţie din Rusia să dispună organizarea unui nou proces.

Doi fraţi ceceni, Djabrail şi Ibraghim Mahmudov, sunt bănuiţi că au urmărit victima şi l-au adus la locul asasinatului pe presupusul ucigaş, fratele lor Rustam, care nu a fost prins nici până în prezent. Cel de-al treilea suspect, fostul poliţist Serghei Hadjikurbanov, este acuzat că a furnizat logistica necesară comiterii asasinatului.

Însă apărarea şi partea civilă au reclamat, miercuri, retrimiterea dosarului la parchet, dat fiind că probele administrate în rechizitoriu nu au convins juriul la primul proces. Persoana care a ordonat asasinatul nu a fost identificată.

Presa rusească se aştepta ca procesul să fie întrerupt.

"Avocaţii acuzaţilor şi ai apropiaţilor victimelor au solicitat, pentru motive diferite, retrimiterea dosarului la procurorul general al Rusiei", notează cotidianul Kommersant.

Familia Annei Politkovskaia, asasinată în locuinţa sa în octombrie 2006, consideră că acuzaţii sunt complici în acest caz, dar că elementele aduse de parchet nu sunt convingătoare.

La rândul ei, apărarea pretinde nevinovăţia inculpaţilor şi consideră că efectuarea unor noi investigaţii va stabili identitatea ucigaşului şi a celui care a comandat asasinarea acestei jurnaliste de opoziţie, care s-a remarcat în special prin denunţarea violenţelor ruseşti din Cecenia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici