Nou scandal cu soldaţi americani în Afganistan: Militarii, fotografiaţi alături de cadavrele unor insurgenţi afgani - VIDEO

Soldaţii americani din Afganistan au provocat un nou scandal, după ce Los Angeles Times a publicat, miercuri, fotografii realizate în 2010 în care militarii apar alături de resturi umane ale unor insurgenţi afgani.

803 afișări
Imaginea articolului Nou scandal cu soldaţi americani în Afganistan: Militarii, fotografiaţi alături de cadavrele unor insurgenţi afgani - VIDEO

Nou scandal cu soldaţi americani în Afganistan: Militarii, fotografiaţi alături de cadavrele unor insurgenţi afgani

În februarie 2010, mai mulţi soldaţi, trimişi să preleveze amprentele digitale şi să încerce să ia amprenta retinei unui insurgent care comisese un atac sinucigaş, s-au fotografiat în timp ce unii ridicau picioarele acestuia.

Câteva luni mai târziu, militari din aceeaşi unitate s-au fotografiat din nou cu cadavrele unor insurgenţi. O fotografie prezintă doi soldaţi care ţineau de mână un cadavru. O alta arată un soldat care strânge mâna unui bărbat mort, relatează cotidianul american.

"O anchetă care ar putea duce la măsuri disciplinare este în curs", a dat asigurări secretarul american al Apărării, Leon Panetta, care participă la Bruxelles la o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO.

Soldaţii implicaţi în "acest comportament inuman" vor trebui să răspundă în faţa justiţiei militare americane, a adăugat el.

Secretarul american al Apărării s-a declarat de asemenea "dezamăgit" de publicarea acestor fotografii, în pofida cererilor Pentagonului. "Pericolul este ca aceste imagini să fie utilizate de inamic pentru a provoca violenţe împotriva soldaţilor americani şi afgani", a explicat el, precizând că forţele americane din Afganistan au "luat măsuri" pentru a se proteja în caz de incidente.

Rebelii talibani afgani au condamnat joi fotografiile "inumane".

Într-un comunicat transmis AFP, talibanii "condamnă ferm actele crude şi inumane comise de invadatorul american şi sclavii săi inculţi".

"Iată ce îi învaţă invadatorii pe sclavii lor afgani", adaugă ei, făcând referire la poliţia şi armata afgane, finanţate şi instruite în principal de americani, care conduc Forţa NATO în Afganistan (ISAF).

Sosiţi la putere la Kabul în 1996, talibanii au fost înlăturaţi la sfârşitul lui 2001 de o coaliţie militară internaţională condusă de Statele Unite, după ce au refuzat să îl predea pe liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, în urma atentatelor de la 11 septembrie.

Ei conduc de atunci o rebeliune sângeroasă împotriva autorităţilor de la Kabul şi a NATO, generând probleme pentru occidentali, care intenţionează să-şi retragă toate trupele de luptă din ţară şi să predea forţelor locale controlul securităţii până la sfârşitul lui 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici