Noua echipă alături de care va guverna Obama începe să se concretizeze

Noua echipă a administraţiei Barack Obama, din care vor face parte atât foşti membri ai administraţiei Bill Clinton sau chiar republicani, începe să prindă contur, după noi scurgeri de informaţii în presă.

12 afișări
Imaginea articolului Noua echipă alături de care va guverna Obama începe să se concretizeze

Noua echipă alături de care va guverna Obama începe să se concretizeze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După anunţul nominalizării lui RAHM EMANUEL în funcţia de secretar general al Casei Albe, la două zile după victoria lui Obama, acesta împreună cu echipa sa de tranziţie au început să se gândească la membrii-cheie ai viitoarei adminisitraţii.

După cum a confirmat el însuşi într-un interviu difuzat duminică seara la postul de televiziune CBS, noua administraţie va cuprinde şi personalităţi din rândul republicanilor.

Potrivit unor speculaţii, există posibilitatea ca ROBERT GATES să-şi menţină portofoliul la Pentagon.

Acesta s-a întâlnit joi cu echipa de tranziţie a lui Obama pentru pregătirea schimbării de administraţie. De asemenea, a fost menţionat şi numele fostului combatant pe frontul din Vietnam, senatorul republican CHARLES (Chuck) HAGEL.

Şi HILLARY CLINTON, fosta rivală democrată a lui Obama, figurează pe lista personalităţilor care ar putea ocupa funcţia de secretar de Stat.

La Departamentul Justiţiei, Obama va propune pentru prima oară un afroamerican, în persoane lui ERIC HOLDER, care a făcut parte din administraţia Clinton, fiind adjunctul fostului secretar al Justiţiei Janet Reno.

Faptul că foşti politicieni din administraţia Clinton (1992-2000) vor ocupa funcţii de rang înalt sub preşedinţia lui Obama nu este o surpriză, deoarece constituie personal politic încă tânăr, Holder având, de exemplu, vârsta de 57 de ani.

La Departamentul Sănătăţii, o funcţie-cheie, din cauza reformei privind asigurările medicale, preşedintele l-ar putea nominaliza pe TOM DASCHLE, fostul lider al majorităţii democrate din Senat.

Pentru Securitate Internă, postul de televiziune CNN o anunţa joi pe actuala guvernatoare democrată de Arizona, JANET NAPOLITANO.

CNN o considera, de asemenea, favorită pentru postul de secretar al Comerţului pe PENNY PRITKZER, în vârstă de 49 de ani, o apropiată a lui Obama.

Echipa de tranziţie a anunţat şi nominalizările pentru mai mulţi consilieri, cum ar fi PETE ROUSE, un apropiat al lui Obama care a lucrat alături de el în Senat, MONA SUTPHEN şi JOM MESSINA, secretari generali adjuncţi. Sutphen a fost funcţionar în cadrul Ministerului de Externe, iar Messina a fost secretar parlamentar.

Nominalizările pentru funcţia de consilier pentru securitate naţională, în prezent ocupată de Stephen Hadley, sunt în continuare aşteptate.

De asemenea, mai trebuie numit un secretar la Trezorerie care să-i succeadă lui Henry Paulson, printre numele vehiculate fiind trei personalităţi din fosta administraţie Clinton, foştii secretari ai Trezoreriei, LAWRENCE SUMMERS şi ROBERT RUBIN, dar şi fostul preşedinte al Rezervei federale, PAUL VOLCKER.

Numele lui TIMOTHY GEITHNER, preşedintele Rezervei Federale din New York, a fost, de asemenea, citat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici