Nouă modalităţi de a rămâne la putere pentru Vladimir Voronin

Preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, şi-a pus la dispoziţie nouă modilitaţi prin care să rămână la putere, printre care neutralizarea alegătorilor tineri, complicarea modalităţilor de vot în străinătate şi reducerea prezenţei la urne, susţine publicaţia Moscow Times, în ediţia online.

8 afișări
Imaginea articolului Nouă modalităţi de a rămâne la putere pentru Vladimir Voronin

Nouă modalităţi de a rămâne la putere pentru Vladimir Voronin (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Moldova rămâne paradisul maşinaţiilor şi conspiraţiilor politice. După ce opoziţia a forţat dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, preşedintele Vladimir Voronin a început să joace dur, schimbând regulile în favoarea sa.

Primul punct pe lista prezentată de publicaţia moscovită este neutralizarea tinerilor alegători prin organizarea scrutinului la sfârşitul verii, când mulţi dintre opozanţii tineri sunt plecaţi.

Alte modalităţi ar fi grăbirea procesului, astfel încât listele dubioase cu alegători să nu fie verificate în mod corespunzător, şi trimiterea către liderii locali a unor termene limită imposibil de respectat şi a unor instrucţiuni nefondate, care să ceară în esenţă realizarea unui recensământ la scară mai mică în câteva săptămâni.

Pe locul al patrulea în listă figurează declararea zilei alegerilor în cursul săptămânii, urmată, ca o consecinţă a nemulţumirii populaţiei, de declararea acesteia drept zi liberă. Cetăţenilor li s-ar cere ulterior să lucreze într-o sâmbătă pentru a o recupera. Complicarea procedurii de vot în străinătate este o altă modalitate. Ea ar consta în frustrarea a 91 la sută dintre expatriaţii care susţin opoziţia prin stabilirea votului într-o zi lucrătoare şi limitarea numărului secţiilor de votare.

Pe locul şase figurează diminuarea drastică a prezenţei la vot, astfel încât să fie nevoie de un număr mic de alegători care să vină la urne pentru ca scrutinul să fie valabil, urmată de facilitarea accesului în Parlament pentru partidele de opoziţie prin reducerea pragului electoral de la 6 la 5 procente.

Prin intermediul presei oficiale, Vladimir Voronin poate face ca programele de televiziune să prezinte înregistrări scoase din contextul original astfel ca ele să sugereze că opoziţia a organizat protestele violente postelectorale din aprilie. Ultima sugestie constă în îndreptarea atenţiei procurorilor asupra opozanţilor: deschiderea unei anchete penale şi citarea în mod repetat a primarului reformist al Chişinăului ca suspect de "uzurpare a puterii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici