NOUL PAPĂ: Fum negru pe coşul Capelei Sixtine

Fum negru a ieşit din nou, miercuri, pe coşul Capelei Sixtine, în jurul orei 10.40 GMT (12.40 ora României), ceea ce înseamnă că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui papă.

2021 afișări
Imaginea articolului NOUL PAPĂ: Fum negru pe coşul Capelei Sixtine

NOUL PAPĂ: Fum negru pe coşul Capelei Sixtine (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cei 115 cardinali electori au continuat, în cursul dimineţii, Conclavul care a început marţi după-amiază, pentru alegerea unui succesor al lui Benedict al XVI-lea, după demisia istorică a acestuia din 28 februarie.

După un prim fum negru de marţi seara, chiar după intrarea în conclav, cele două voturi prevăzute pentru miercuri dimineaţa nu au avut un rezultat. Alte două sesiuni vor avea loc după-amiaza. Scrutinul de miercuri este hotărâtor pentru a confirma forţele din ecuaţie.

Sub un ocean pe umbrele, mulţimea numeroasă şi-a exprimat dezamăgirea.

"Încă sperăm. Dumnezeu este acolo", a declarat peruana Hermana Consuelo.

"Este normal ca fumul să fie negru, este prea devreme. Începând cu al patrulea scrutin va fi totul clar", apreciază Pasquale Lamanna din Roma.

Cardinalul de New York, Timothy Dolan, a pariat pe un rezultat rapid, "până joi seara", înainte de a fi constrâns, la fel ca ceilalţi 114 electori, să depună jurământul de tăcere.

Potrivit mărturiilor, totul se joacă între un italian şi un papă din Americi. În competiţie s-ar afla arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, care adună voturi din Europa şi Statele Unite.

De partea cealaltă se află cardinalul Odilo Pedro Scherer, arhiepiscop de Sao Paolo, care are susţinerea Curiei, şi cardinalul de Quebec, Marc Ouellet, cunoscut în America Latină, fost "ministru" al Papei Benedict XVI, aflat în fruntea Congregaţiei Episcopilor.

Între numele vehiculate se numără şi cele a doi americani, călugărul capucin Sean O'Malley, cunoscut pentru poziţia fermă în scandalul de pedofilie de la Boston, şi intens mediatizatul Dolan. Însă aceşti "papabili" au neajunsul apartenenţei la cea mai mare putere politică şi economică a lumii.

Alegerea următorului papă nu este ca cea a unui "director de multinaţională" iar capacităţile sale manageriale sunt cu siguranţă importante, însă nu la fel de importante ca "a fi un om al Evangheliei", a declarat cardinalul austriac Christoph Schönborn, şi el citat ca unul dintre "papabili", într-un interviu acordat presei la intrarea în conclav.

Fumul negru de marţi seara, care a ieşit pe hornul Capelei Sixtine în jurul orei locale 11.40 (12.40 ora României), le-a provocat emoţie jurnaliştilor. La început acesta era negru, după care mai gri, devenind din ce în ce mai alb, după care negru la loc. Combustibilul chimic care dă culoarea neagră fumului pare să nu fi fost în cantitate suficientă.

Înainte de a intra în conclav, marţi, cardinalii au participat la o slujbă solemnă la bazilica Sfântul Petru, în cursul căreia i-au adus un omagiu lui Benedict XVI şi "pontificatului său luminos", o sintagmă aclamată prin ropote de aplauze.

Cardinalul Angelo Sodano, fostul om de încredere al lui Ioan Paul al II-lea, decan al Colegiului Sacru, a ţinut o slujbă în care a insistat pe milă, evenghelizare şi acţiunea internaţională a Sfântului Scaun pentru dreptate şi pace.

Predica poate fi uşor interpretată drept o invitaţie la părăsirea unei concepţii foarte doctrinare a funcţiei papale şi redobândirea unei orientări diplomatice, rol pierdut de Vatican pe scena internaţională.

În momentul când cardinalii au început procesiunea în Capela Sixtină şi au depus, cu mâna pe Biblie, jurământul, gravitatea şi emoţia au fost vizibile, în contextul în care Biserica se confruntă cu probleme majore: secularizarea masivă în ţările creştine, scandalurile de pedofilie şi corupţie, proasta guvernare şi intrigile din Curie, dificultăţile de adaptare la culturile locale, relaţiile tensionate cu islamul riguros şi contestările de toate felurile.

Sub minunatele fresce ale lui Michelangelo, cardinalii trebuie să invoce Sfântul Duh pentru a-i călăuzi în găsirea unui papă care să răspundă tuturor acestor probleme de credinţă.

Potrivit presei italiene, papa emerit Joseph Ratzinger, retras în reşedinţa de vară de la Castel Gandolfo, din sudul Romei, a urmărit la televizor transmisiunile acestor ceremonii, de la care este marele absent.

Alegerea celui de-al 266-lea suveran pontif pune capăt celei de-a patra săptămâni tulburi, de la surprinzătorul anunţ, făcut la 11 februarie de Benedict al XVI-lea, prin care acesta a renunţat la postul de papă, la vârsta de 85 de ani.

Încă de marţi dimineaţa, cardinalii Bisericii s-au detaşat de lumea exterioară, fără telefoane, cu interdicţia absolută de a comunica cu exteriorul. Ei sunt cazaţi la reşedinţa Sfânta Marta, un fost azil situat în spatele Bazilicii Sfântul Petru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici