Noul preşedinte din Chile evaluează pagubele provocate de seism la 30 de miliarde de dolari

Noul preşedinte al statului Chile, Sebastian Pinera, a evaluat vineri la 30 de miliarde de dolari pagubele produse de cutremurul şi valul tsunami din 27 februarie, anunţând un "enorm efort de austeritate" în favoarea reconstrucţiei.

23 afișări
Imaginea articolului Noul preşedinte din Chile evaluează pagubele provocate de seism la 30 de miliarde de dolari

Noul preşedinte din Chile evaluează pagubele provocate de seism la 30 de miliarde de dolari (Imagine: Meiafax Foto/AFP)

Pentru a finanţa reconstrucţia, Guvernul va "realoca unele resurse de la bugetul naţional", va lua din "economiile sale din străinătate" şi va solicita "credite internaţionale", a precizat antreprenorul miliardar în vârstă de 60 de ani, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Este adevărat că Chile este o ţară mai săracă decât cu câteva săptămâni înaintea seismului", a adăugat Pinera, care a preluat funcţia joi, în cursul unei ceremonii de învestire perturbată de noi replici seismice puternice.

"Peste 500 de chiliene şi chilieni şi-au pierdut viaţa, un număr care va creşte deoarece sunt mulţi morţi care nu au fost încă identificaţi şi mulţi dispăruţi", a adăugat el.

Jumătate de milion de locuinţe au fost distruse sau avariate grav.

"Nu avem o estimare definitivă", dar catastrofa a avut un "impact gigantic", a declarat Pinera.

El a evocat "mai multe zeci de miliarde de dolari", apoi "circa 30 de miliarde de dolari", referindu-se la pagubele aduse patrimoniului naţional, incluzând infrastructură, şcoli, spitale, aparat productiv, locuinţe.

Un plan de reconstrucţie va fi definitivat, servit de un "fond de reconstrucţie, alimentat de mai multe surse".

"Trebuie întâi să facem un enorm efort de austeritate în cheltuielile publice şi să reorientăm resursele din zone neprioritare spre reconstrucţie", a anunţat el.

Chile este primul producător mondial de cupru, cu o treime din ofertă, iar preţul acestuia "a rămas din fericire ferm, ceea ce va furniza resurse adiţionale în vederea reconstrucţiei", a adăugat preşedintele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici