Noul tratat de dezarmare ruso-american ar putea fi semnat la Kiev

Noul tratat de dezarmare nucleară dintre Rusia şi Statele Unite, aflat în curs de negociere, ar putea fi semnat la Kiev, a anunţat marţi cotidianul rus Kommersant.

28 afișări
Imaginea articolului Noul tratat de dezarmare ruso-american ar putea fi semnat la Kiev

Noul tratat de dezarmare ruso-american ar putea fi semnat la Kiev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O astfel de propunere a fost făcută de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, în cadrul reuniunii cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, la 5 martie", la Moscova, a declarat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe, citată de cotidian.

Adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainiene, Anna Gherman, a confirmat această informaţie pentru Kommersant.

"Cred că este o idee interesantă. În plus, partea rusă a primit-o cu interes", a declarat Gherman.

Potrivit Kommersant, o eventuală alegere a Kievului drept locul unde se va semna noul tratat ruso-american ar face obiectul unor negocieri ale ministrului ucrainean de Externe, Konstantin Grişcenko, cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, marţi, la Moscova.

Preşedinţii rus şi american, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, au estimat sâmbătă că noul acord care va înlocui START 1, încheiat în 1991 şi care a expirat la 5 decembrie 2009, va fi semnat în curând.

În cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, "s-a subliniat faptul că de acum este posibil să se fixeze date concrete pentru a se trimite acordul şefilor de stat pentru ca aceştia să îl semneze", a anunţat Kremlinul.

Negocierile au fost complicate de dezacordurile pe mai multe teme, în special proiectul american de apărare antirachetă în Euroa de Est, în cadrul căruia România se pregăteşte să găzduiască unele elemente.

START se va afla pe ordinea de zi a vizitei la Moscova din 18 pi 19 martie a secretarului american de Stat, Hillary Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici