NSA a accesat reţelele companiei chineze de telecomunicaţii Huawei

Agenţia americană pentru Securitatea Naţională a accesat reţelele grupului chinez de telecomunicaţii Huawei, în scopuri de spionaj, în contextul în care activităţile companiei erau considerate de mult timp ameninţări la adresa securităţii Statelor Unite, scrie ziarul The New York Times.

338 afișări
Imaginea articolului NSA a accesat reţelele companiei chineze de telecomunicaţii Huawei

NSA a accesat reţelele companiei chineze de telecomunicaţii Huawei (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Washingtonul suspectează Huawei că oferă asistenţă tehnică armatei chineze şi hackerilor recrutaţi de serviciile de informaţii de la Beijing pentru facilitarea spionajului militar şi industrial împotriva Statelor Unite.

Pentru limitarea activităţilor de spionaj, Statele Unite au impus restricţii comerciale companiei chineze de telecomunicaţii. În paralel, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională a accesat reţelele informatice ale sediului central al Huawei, în Shenzhen, conform unor documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Scopul operaţiunilor NSA, care aveau numele de cod "Shotgiant", a fost depistarea eventualelor legături între Huawei şi armata chineză, arată un document din anul 2010. În plus, specialiştii NSA au dezvoltat echipamente compatibile cu tehnologia fabricată de Huawei, scopul fiind spionarea clienţilor străini care ar cumpăra aparatură de telecomunicaţii chineză, inclusiv în ţări aliate ale Statelor Unite.

"Multe dintre ţintele noastre comunică prin produse fabricate de Huawei. Vrem să ne asigurăm că ştim să folosim aceste produse pentru a avea acces la reţelele de interes", precizează un document secret al NSA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici