Numărul victimelor catastrofelor naturale ar putea ajunge la 375 de milioane în 2015

Creşterea constatată în fiecare an a numărului victimelor catastrofelor naturale din cauza încălzirii climatice "este de acum inevitabilă" şi acest număr ar putea ajunge în 2015 la 375 de milioane de persoane, potrivit estimărilor organizaţiei Oxfam International.

215 afișări
Imaginea articolului Numărul victimelor catastrofelor naturale ar putea ajunge la 375 de milioane în 2015

Numărul victimelor catastrofelor naturale ar putea ajunge la 375 de milioane în 2015 (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Această organizaţie neguvernamentală specializată în sprijinirea dezvoltării a cerut miercuri miniştilor Mediului ai ţărilor membre ale grupului G8, reuniţi la Siracuza (Sicilia) "să stabilească obiective măsurabile şi niveluri de emisii de gaze cu efect de seră" şi să pună la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare "cel puţin 50 de miliarde de dolari (38,4 miliarde de euro) pe an pentru a se adapta la schimbările climatice".

Numărul persoanelor afectate de catasfrofele climatice va creşte cu 50 la sută comparativ cu cele 250 de milioane de victime din prezent şi ar putea ajunge la 375 de milioane în următorii şase ani, afirmă Oxfam, care se bazează pe analiza a 6.500 de catastrofe climatice înregistrate din 1980.

Ţările industrializate nu trebuie să ofere împrumuturi ţărilor afectate, dar trebuie să-şi sporească ajutoarele directe către acestea, susţine Oxfam.

"Ţările bogate nu se pot comporta ca un şofer înstărit care a avariat casa unei familii sărace şi îi propune un împrumut pentru a repara pagubele", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a organizaţiei Oxfam International, Farida Bena.

Potrivit Oxfam, pentru a inversa tendinţa, emisiile de dioxid de carbon ale ţărilor industralizate ar trebui reduse cu 40 la sută până în 2020 comparativ cu nivelul anilor '90.

Obiectivul de reducere cu 50 la sută a emisiilor până în 2050, adoptat de G8 în Japonia în 2008, este insuficient, afirmă Oxfam.

"Fiecare procent sub obiectivul (de 40 la sută până în 2020) reprezintă un risc pentru populaţiile cele mai sărace şi măreşte riscul pentru producerea de catastrofe naturale", a conchis organizaţia.

Miniştrii Mediului din ţările membre ale grupului G8 şi din zeci de ţări emergente s-au reunit miercuri la Siracuza, în Sicilia, pentru a analiza obiectivele pentru diminuarea efectelor încălzirii climatice pe care intenţionează să le susţină în cadrul reuniunii pe tema climei organizate în decembrie de Naţiunile Unite la Copenhaga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici