Numeroase atacuri armate în instituţii de învăţământ (Galerie Foto)

Şcolile, colegiile şi universităţile din lume au fost în ultimii ani scena a numeroase atacuri armate, relatează BBC News Online, care prezintă o cronologie a celor mai grave cazuri.

203 afișări
Imaginea articolului Numeroase atacuri armate în instituţii de învăţământ (Galerie Foto)

Numeroase atacuri armate în instituţii de învăţământ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

- Septembrie 2008, Kauhajoki, Finlanda:

Matti Juhani Saari a pătruns, îmbrăcat în negru şi purtând o mască de schi, într-o şcoală din oraşul Kauhajoki şi a împuşcat mortal nouă elevi şi un profesor. Băiatul în vârstă de 22 de ani s-a împuşcat şi a murit în cele din urmă la spital. El fusese interogat de poliţie cu o săptămână înainte după ce a publicat pe Internet o înregistrare video în care trăgea cu o armă de foc.

- Februarie 2008 - Chicago, Statele Unite

Stephen Kazmierczak, în vârstă de 27 de ani, a deschis focul într-o sală de la Universitatea Northen Illinois, provocând moartea a cinci studenţi şi rănirea altor 15, înainte de a se sinucide. El avea asupra sa patru arme de foc, pe care le ascunsese într-o cutie de chitară.

- Februarie 2008 - Louisiana, Statele Unite

O studentă în vârstă de 23 de ani, pe nume Latina Williams, a ucis doi studenţi de la Colegiul Tehnic Louisiana, din oraşul Baton Rouge, înainte de a se sinucide.

- Noiembrie 2007 - Tuusula, Finlanda

Pekka-Eric Auvinen, în vârstă de 18 ani, a omorât şapte studenţi şi un profesor la liceul Jokela, curmându-şi apoi viaţa. Înainte de masascru, el a postat o înregistrare pe site-ul YouTube pentru a sărbători faptul că urma să desfăşoare atacul.

- Aprilie 2007 - Virginia, Statele Unite

În cel mai grav masascru din istoria Statelor Unite, studentul Cho Seung-hui a ucis, înainte de a se sinucide, 32 de persoane la Universitatea Virginia Tech. Ulterior, s-a descoperit că a trimis o înregistrare video la un post american de televiziune în care îşi justifica acţiunile.

- Octombrie 2006 - Pennsylvania, Statele Unite

Charles Carl Roberts a ucis cinci fete şi a rănit alte şapte la o şcoală din cadrul unei comunităţi izolate amish din satul Paradise, din comitatul Lancaster. După ce a intrat în şcoală, el le-a ordonat băieţilor şi profesorilor să plece, apoi a legat fetele în faţa tablei, ulterior omorându-le. El s-a sinucis în cele din urmă.

- Septembrie 2006 - Montreal, Canada

O femeie a fost ucisă şi 19 persoane au fost rănite de Kimveer Gill, în vârstă de 25 de ani, care a intrat în Colegiul Dawson îmbrăcat în haine de culoare neagră şi dotat cu trei arme, în timpul pauzei de prânz. În tot acest timp, studenţii s-au baricadat în clase. Atacatorul a murit într-un schimb de focuri cu poliţiştii.

- Martie 2005 - Minnesota, Statele Unite

Jeffrey Weise, în vârstă de 16 ani, şi-a omorât bunicul şi pe partenera acestuia înainte de a se îndrepta către liceul Red Lake unde a ucis în zece minute un profesor, un gardian şi cinci elevi. Ulterior, acesta s-a sinucis.

- Septembrie 2004 - Carmen de Patagones, Argentina

Trei elevi au fost ucişi şi cinci au fost răniţi când un băiat în vârstă de 15 ani a deschis focul într-o clasă la şcoala Islas Malvinas. El a fost apoi arestat.

- Aprilie 2002 - Erfurt, Germania

Un elev exmatriculat a ucis 14 profesori, doi studenţi şi un poliţist, în cadrul unui atac asupra şcolii Gutenberg care s-a sfârşit prin sinuciderea acestuia. Acesta a fost cel mai grav incident de acest tip produs în Germania, fiind catalogat de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder, ca "depăşind puterea de imaginaţie".

- Aprilie 1999 - Colorado, Statele Unite

Eric Harris, în vârstă de 18 ani, şi Dylan Klebold, în vârstă de 17 ani, au ucis 12 elevi şi un profesor în cadrul unui atac asupra liceului Columbine din oraşul Littleton, Denver.

- Martie 1996 - Dunblane, Scoţia

Thomas Hamilton a ucis 16 copii de cinci şi şase ani şi pe profesorul acestora, într-un atac de trei minute asupra unei şcoli primare şi apoi s-a sinucis. Atacul a generat critici în Marea Britanie, determinând promulgarea de legi prin care este ilegală cumpărarea sau posedarea mai multor tipuri de arme de foc.

Citeşte şi:

16 morţi, în incidentul armat de la o şcoală din Germania

Suspectul în cazul atacului din Germania, mort într-un schimb de focuri cu poliţia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici