Numeroase ţări îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească zona centralei Fukushima sau chiar Japonia

Numeroase ţări au luat miercuri măsuri pentru a permite cetăţenilor lor să se îndepărteze de zona centralei nucleare Fukushima 1, în nord-estul Japoniei, sau să părăsească ţara, din cauza riscurilor unei catastrofe nucleare.

35 afișări
Imaginea articolului Numeroase ţări îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească zona centralei Fukushima sau chiar Japonia

Numeroase ţări îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească zona centralei Fukushima sau chiar Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Departamentul de Stat american a autorizat, miercuri seara, familiile personalului său de la Ambasada din Japonia să părăsească ţara, dacă doresc acest lucru.

Ambasada Statelor Unite la Tokyo a recomandat cetăţenilor americani, care se află pe o rază de 80 de kilometri în jurul centralei, să evacueze această zonă.

După examinarea celor mai recente date, "recomandăm, drept măsură de precauţie, ca cetăţenii americani care locuiesc pe o rază de 50 de mile (aproximativ 80 de kilometri) în jurul centralei nucleare Fukushima, să evacueze zona sau să se adăpostească, în cazul în care nu este posibilă o evacuare în deplină securitate", a anunţat ambasada.

Armata americană a instituit, de asemenea, un perimetru de securitate de 80 de kilometri, în jurul centralei, pentru trupele americane, cu excepţia cazurilor în care acestea primesc ordine specifice.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe i-a sfătuit pe cetăţenii săi prezenţi "la Tokyo şi la nord de Tokyo" să "părăsească zona".

Foreign Office a apreciat că situaţia din afara zonei de interdicţie instituită de autorităţile japoneze în jurul centralei "nu prezintă probleme reale pentru sănătate".

Ministerul francez al Afacerilor Externe a anunţat că Parisul pune două avioane guvernamentale la dispoziţia francezilor care doresc să părăsească Japonia, alături de cele ale companiei Air France, căreia Guvernul i-a cerut să mobilizeze avioane suplimentare.

Ministerul repetă că "francezilor din zona Tokyo le este recomandat să părăsească regiunea, către sudul ţării sau către Franţa".

Echipa din cadrul Securităţii Civile Franceze, trimisă în Japonia pentru a oferi ajutor în cadrul operaţiunilor de salvare, a plecat, miercuri, de la Sendai, la 350 de kilometri mai la nord, din cauza "situaţiei nucleare şi radiologice actuale", potrivit Ministerului francez de Interne.

Berlinul le-a recomandat cetăţenilor săi să "părăsească regiunea Tokyo şi Yokohama, către Osaka", la 400 de kilometri sud-vest de capitală, "sau să părăsească ţara prin Osaka".

Ministerul italian al Afacerilor Externe nu a "încurajat călătoriile în Japonia, recomandând, mai ales, evitarea, pentru moment, a zonelor din nord-estul ţării".

Ministerul austriac al Afacerilor Externe a anunţat marţi că va muta Ambasada de la Tokyo, precizând că aceasta va funcţiona în sediul Consulatului de la Osaka.

Croaţia a hotărât miercuri să îşi mute, de asemenea, ambasada de la Tokyo la Osaka. Ministerul croat al Afacerilor Externe, care a anunţat această măsură, le-a recomandat, deja, cetăţenilor croaţi să părăsească Japonia.

Serbia le-a cerut, de asemenea, cetăţenilor săi să plece. Ministerul sârb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremici, a anunţat, însă, că Ambasada Serbiei rămâne la Tokyo, în pofida avariilor suferite în timpul cutremurului, dar că va funcţiona doar cu personalul strict necesar.

Autorităţile din Bosnia şi cele din Macedonia i-au sfătuit pe cetăţenii lor să nu meargă în Japonia şi i-a îndemnat pe cei aflaţi acolo să plece.

Guvernul helvetic le-a recomandat cetăţenilor elveţieni să părăsească Japonia sau cel puţin regiunile considerate periculoase.

Belgia a anunţat că va trimite în Japonia un avion militar, ca mijloc de transport suplimentar, acelora dintre cei 700 de cetăţeni belgieni care doresc să părăsească ţara.

Rusia a luat hotărârea să evacueze din Japonia familiile diplomaţilor săi, dar nu intenţionează, în acest stadiu, să evacueze înregul personal, a anunţat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Australia a cerut, joi, cetăţenilor săi să părăsească Tokyo.

Ambasada Vietnamului la Tokyo a pus autocare la dispoziţia cetăţenilor săi aflaţi în nordul Japoniei, pentru a le permite să ajungă în capitală, iar compania Vietnam Airlines şi-a suplimentat capacitatea avioanelor pe ruta Tokyo-Hanoi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici