Numeroşi deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo se alătură al-Qaida în Yemen

Cel puţin zece foşti deţinuţi de la Guantanamo s-au alăturat reţelei al-Qaida în Yemen, stârnind îngrijorarea autorităţilor americane faţă de capacitatea Guvernului de la Sanaa de a primi încă 100 de astfel de foşti suspecţi, relatează cotidianul The Times, în ediţia electronică.

34 afișări
Imaginea articolului Numeroşi deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo se alătură al-Qaida în Yemen

Numeroşi deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo se alătură al-Qaida în Yemen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Administraţia Barack Obama şi-a luat angajamentul de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo până la 22 ianuarie, termen pe care nu îl va putea respecta. Cei 91 de deţinuţi din Yemen reprezintă contingentul pe naţiuni cel mai consistent dintre cei 198 de deţinuţi închişi la Guantanamo.

Şase deţinuţi au fost repatriaţi în Yemen luna trecută, dar după atentatul eşuat la 25 decembrie la Detroit, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că statul devine un fief al teroriştilor. Unsprezece dintre foştii deţinuţi care s-au alăturat al-Qaida în Yemen sunt originari din Arabia Saudită. Ramura saudită şi cea yemenită a reţelei au fuzionat anul trecut, terenul muntos, sărăcia şi societatea tribală guvernată haotic făcând din aceasta un posibil fief al teroriştilor.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a remarcat eforturile organizaţiei al-Qaida de a transforma Yemen-ul într-o bază pentru atacuri teroriste departe de această regiune.

Numărul celor care au ridicat din nou armele după ce au fost eliberaţi a fost estimat în mai 2009 ca fiind dublu faţă de cel din iunie 2008 (74 din 530 de foşti deţinuţi suspectaţi sau dovediţi că s-au alăturat teroriştilor), oficialii americani recunoscând că mai mulţi deţinuţi au reluat lupta armată, fără a dezvălui numărul acestora.

"Există o tendinţă istorică şi aceasta se menţine. Voi spune doar că există această tendinţă şi că suntem conştienţi de această tendinţă şi nu o negăm, facem tot posibilul pentru a face faţă acestei realităţi", a declarat Geoff Morell, purtător de cuvânt al Pentagonului.

În opinia lui Gregory Johnsen, expert pe regiunea Yemenului în cadrul Universităţii Princeton, probele arată că al-Qaida încearcă să folosească statul pentru relansarea campaniei în Arabia Saudită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici